| |

ИТН: Лорер е раздал 13 млрд., никой не знае колко харчи Василев, не знаем в бюджета има ли пари

Войната между ИТН и ПП се разширява и обхваща различни сектори на държавното управление! Коалиционните партньори, които се разминаха за избора на шеф на БНБ, внасят две различни предложения и за парите на пътните строители

Тошко Йорданов:

Не знам какви пари има в МРРБ, но в министерството под шапката на Лорер са раздадени 13 милиарда, в Министерство на финансите се харчат едни пари, които никой не знае колко са, ние не знаем в бюджета има ли пари, няма ли в момента, в Министерство на транспорта не знаем какво се прави

“Внесли сме проект за съставяне на специална парламентарна комисия, която да следи и одобрява всички големи плащания на всички министерства, обяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов на брифинг в Народното събрание.

„Продължаваме промяната със заповед към БСП и ДБ практически заложиха пътното строителство и ремонта по пътищата до това, което видяхме преди малко в залата. Блокираха комисиите, блокираха решенията в залата. Позволиха си да правят намеци, че едва ли не в това, което те предложиха, ние ще имаме някаква финансова изгода като политическа партия, което е уникална конструкция на мисълта, достойна за титани.

Затова внасяме това предложение за тази специална парламентарна комисия. Не само да се твърди, че някой нещо можел да направи в МРРБ по някаква негова идея, но някой друг ще направи нещо, което пак казвам е невероятна мисловна конструкция на титани.

Ние предлагаме това, за да е честно, за да може всички български граждани да бъдат спокойни, че нито едно министерство няма да си позволи да направи далавера. Не знам какви пари има в МРРБ, но в министерството под шапката на Лорер са раздадени 13 милиарда, в Министерство на финансите се харчат едни пари, които никой не знае колко са, ние не знаем в бюджета има ли пари, няма ли в момента, в Министерство на транспорта не знаем какво се прави. Това предложение изчиства всички тези въпроси – парламентарна комисия от всички парламентарно представени партии ще следи процесите и ако има нещо, което буди съмнение, веднага ще бъде прекратено. Да видим дали колегите борци за нулева толерантност към корупцията ще подкрепят това, което се предлага. Защото всичко ще става пред очите на българските граждани“, категоричен е Йорданов.

Той дори предложи председател на тази комисия да бъде избран от опозицията, защото тогава контролът ще бъде още по-строг. Ние смятаме, че една такава комисия е редно да помислим дали председателят да бъде от опозицията, за да е още по-строг контролът. Двете предложения са внесени в деловодството и ще видим как ще бъдат приети и гласувани. Защото, ако не бъдат приети, можем да имаме обосновани предположения, че някой в тази държава се опитва да прави неща на скрито. И че някой в тази държава, говоря за коалиционните ни партньори, не осъзнават отговорността, която имат, рискувайки живота на хората по пътищата на държавата“, допълни Йорданов.

В същото време Настимир Ананиев от “Продължаваме промяната” обяви, че следващата седмица ще бъде внесено проекторешение, което ще се доближава “максимално много” по съдържание до това на правната комисия, което събра и най-много гласове “за” в пленарна зала (103). От “Има такъв народ” също ще внесат свое предложение, но добавиха и че ще настояват за създаването на временна комисия към Народното събрание, която ще проверява задълженията и ще одобрява плащанията на всички министерства. Според тях тя трябва да бъде оглавявана от опозицията, за да може контролът да е още по-строг.

epicenter.bg

снимка Булфото

Similar Posts