| | |

Ако правителството успее да овладее ценовата и енергийната криза, няма причина да се пристъпва към предсрочни избори

Кандидатурите на Андрей Гюров и Любомир Каримански са експертни, но и двама са партийно оцветени и затова не получиха подкрепата на четирите коалиционни партии. Това каза Георги Свиленски, председател на парламентарната група на „БСП за България“ в предаването “Неделя 150” по Българското национално радио.

В отговор на въпрос дали ще предложат своя номинация за управител на Българската народна банка Свиленски каза, че няма да повтарят грешките на коалиционните партньори досега. По думите му тази кандидатура трябва да е единна, да не е партийна, да е експерт, признат от максимално много експерти и специалисти. Това е важно, с оглед бъдещето присъединяване на България към Еврозоната, допълни Свиленски.

В отговор на въпрос дали ще има предсрочни избори Свиленски посочи, че ако правителството успее да овладее ценовата и енергийната криза, няма причина да се пристъпва към друг формат на правителство или към предсрочни избори. На този етап не мисля, че е реалистично и полезно за обществото да отиваме още веднъж на избори, допълни той.

Има две теми, по които БСП е последователна и няма да отстъпи от тях – за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз и за изпращането на военна помощ на Украйна, каза още Свиленски.

По думите му има две предложения в момента, направени от ГЕРБ-СДС и от „Демократична България“, свързани с Украйна.

Нека да видим какъв проект на решение ще предложат, какво ще приеме българският парламент и след това – какво ще реши правителството. Всеки износ на оръжие трябва да мине с подписа на министъра на икономиката, като в случая това е председателят на нашата партия Корнелия Нинова, която ясно и категорично заяви, че няма да подпише такова споразумение, докато тя е министър. Ако всичко това се случи, вероятно ще трябва да бъде търсен друг министър на икономиката и съответно – друг партньор в коалицията, допълни Свиленски.

bta.bg

Similar Posts