| | | |

Грози ли го глоба „Просто Наско“ за нарушаване на Закона за закрила на детето

Министърът на културата Атанас Атанасов прави кризисен пиар, снимайки се как чете книжки пред малчугани в 21-во училище „Христо Ботев“ в столицата, грози го имуществена санкция от 3 000 до 5 000 лева, ако не е взел предварително писмено съгласие от техните родители, заявяват от неправителствената организация.

След скандалното видео от кабинета си, предизвикало вълна от разнопосочни коментари в социалните мрежи, съветниците на културния министър Атанас Атанасов му препоръчаха спешно да предприеме PR акции, целящи да „поизчистят“ силно накърнения му обществен имидж, отбелязват от сдружение „Словеса“.

В резултат от техните съвети на официалната фейсбук страница на Министерството на културата тези дни се появи информация и богат снимков материал от изява на министър Атанасов в столичното 21-во училище „Христо Ботев“, по време на която той е чел откъси от приказки и представял скечове пред малчуганите с цел „насърчаване на детското четене и повишаване на функционалната грамотност сред подрастващите“, а децата, от своя страна, го поздравили сърдечно за рождения му ден. В издържаната изцяло в стил кризисен пиар публикация на официалната фейсбук страница на културното ведомство не става обаче ясно дали министър Атанасов се е съобразил и с изискванията на чл.11а, ал.1 от Закона за закрила на детето (ЗЗД), съгласно който сведения и данни за дете не се разгласяват без изричното съгласие на неговите родители или законни представители, посочват от сдружение „Словеса“.

Дефинитивната норма на § 1, т. 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за закрила на детето определя като „сведения и данни“ по смисъла на този закон всяка информация за детето по смисъла на Закона за защита на личните данни, уточняват от гражданското сдружение. Ако си е позволил обаче да се снима с малолетни ученици от 21-во СУ с цел пиар и да качва на фейсбук страницата на Министерството на културата многобройни фотографии, показващи образите на деца, без да е изискано и получено предварително по съответния ред изричното писмено съгласие на родителите им, на министър „Просто Наско“, както той сам често се нарича, може да бъде наложена имуществена сакция за неспазване разпоредбите на Закона за закрила на детето (ЗЗД), предупреждават от „Словеса“. От сдружението напомнят, че чл.45 ал.12 от ЗЗД гласи следното: „Който в нарушение на разпоредбите на чл. 11а разпространява сведения и данни за личността на дете, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв., съответно с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – с глоба от 3000 до 5000 лв., съответно с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв., ако не подлежи на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление“.

От сдружение „Словеса“ изтъкват също, че ако министър Атанасов е решил да си прави личен пиар, разпространявайки в социалните мрежи снимки на ученици без съгласието на родителите на заснетите малолетни лица, то налице е нарушение и на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Причината е, че снимките, чрез които заснетото лице може да бъде идентифицирано, представляват лични данни. А както е известно, личните данни се ползват с особена национална и европейска закрила. При установяване на нарушение на сигурността на лични данни, засегнатите лица могат да подадат жалба или сигнал в Комисията по защита на личните данни (КЗЛД), подчертават от сдружението.

varnanovini.bg

снимка Архив

Similar Posts