| | |

Това, което се появи в медиите, за една героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването, не е вярно

Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е участвал в спасителната операция за моряците от кораба “Царевна”, заяви заместник–министърът на отбраната Йордан Божилов по БНТ.

В четвъртък 14 моряци от екипажа бяха изведени от кораба, блокиран на пристанището в Мариупол. Очаква се в най-скоро време те да се завърнат у дома.

“Това, което се появи в медиите, за една героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването, не е вярно. Министерството на отбраната е подпомагало с анализи Ситуационния център в МВнР, който има основната задача да поддържа контакт с моряците. Те са добре и се придвижват към безопасно място, откъдето да се приберат в България. Надявам се скоро да ги приветстваме”, каза Йордан Божилов.

Има много ясни правила във военния конфликт и в никакъв случай нашите сънародници не могат да станат заложници на ничия страна, категоричен бе той.

Към момента военното ни министерство не може да даде оценка за ситуацията с другия блокиран български кораб – “Рожен”, тъй като в момента има прегрупиране и на руските, и на украинските войски.

Трудно е да се предположи кога ще приключи конфликтът, тъй като към момента не е ясно какви са намеренията на Русия, каза още зам-министърът. Той коментира и потъването на военния крайцер “Москва”.

“Русия има изключително военно превъзходство специално по море. Естествено, потапянето на такъв кораб сериозно ги забавя и, предполагам, обърква плановете.”

На въпрос дали България практически участва във въоръжаването на Украйна чрез европейския фонд за подпомагане на отбраната на страната, Божилов отговори:

“Този фонд не финансира самото закупуване или предоставяне на оръжие. Ако държавите вземат национално решение за предоставяне на оръжие, тяхната вноска в този фонд съответно ще бъде намалявана. Този фонд не е създаден директно да финансира въоръжаване, неговата идея е да стимулира държавите да вземат това решение.”

МО разговаря с редица държави както за поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, така и за евентуалното им заместване с други самолети, които да попълнят потенциалните липси до пристигането на първите F-16 у нас.

“Разговаряме с държави, които имат F-16. Има различни форми – на лизинг, на летателни часове, форми на придобиване. Първостепенната ни задача е да не позволим българската авиация да не може да защитава българското небе. Говорим и за поддръжка на МиГ-29, отговори все още няма, но има няколко варианта и те не се изчерпват само до Полша”, заяви Йордан Божилов.

trud.bg

снимка Архив

Similar Posts