| | |

Ново напрежение в коалицията: ИТН иска още места в парламентарни комисии за сметка на ДБ

ПГ на “Има такъв народ” внесе предложения за промени в състава на две комисии. Те искат по още едно място в Правната и в Бюджетната комисия за сметка на “Демократична България”. В момента двете формации имат по 2-ма депутати в тези комисии. Ако съотношението се промени, Има такъв народ ще разполагат с 3 места в тях, а ДБ – с по едно.

Четири месеца, след като депутатите подредиха комисиите и те заработиха, от ИТН обявиха разпределението за несправедливо. Мотивът им е, че те имат 25 народни представители, партньорът им – „Демократична България”, е с 16 депутатски места, а в двете комисии формациите имат равен брой представители – по двама.

„Днес ще финализираме договорките”, каза на влизане в Министерския съвет пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева в отговор на въпрос за промяната в състава на парламентарните комисии. „Ние сме го коментирали с коалиционните партньори преди повече от месец”, уточни тя.

В петък от партията на Слави Трифонов са депозирали искане, с което да получат допълнителна позиция, за сметка на „Демократична България”. Искането е направено в деня, в който парламентът не подкрепи Любомир Каримански за шеф на БНБ.

„Това е математическо съотношение. 25 на 16 – сега забелязахме. Човек, когато започне да смята – забелязва. Не смятам, че това е натиск или извиване на ръце. Не сме тук, за да бойкотираме, но има различни форми, с които може да се постигне съгласие. Бойкотът не е единствената форма”, посочи Силви Кирилов от ИТН.

„Нека да се запознаем с това и ще решим на ниво група какво да правим”, коментира Христо Иванов от ДБ.

снимка Архив

Similar Posts