| | |

Всичко е цветя и рози: Пари имаме, имаме и най-евтиния бензин на колонка в ЕС

Фискалният резерв до вчера беше на 8,2 милиарда, така че пари има. Имаше временен спад, когато изплатихме 2,7 млрд. външна емисия дълг, който изплатихме. След това данъчните постъпления го напълниха. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред журналисти, предаде Dariknews.bg.

Всичко трябва да бъде пресметнато конкретно и да се излезе с антикризисен пакет, който не е на парче и точно там, където в момента очакваме най-много инфлационен натиск. В енергийната сфера до голяма степен беше овладян. България има най-евтиния бензин на колонка, имаме също така цена на електроенергията, която е същата като 1 юли миналата година – това никъде в ЕС го няма

“Цените на газа за битовите потребители – имаше доста големи компенсации, за небитовите потребители на ток – също. Най-големият инфлационен натиск идва по хранителната верига и продоволствието и там трябва да се насочат мерките. В по-дългосрочна перспектива по-голям инфлационен натиск ще дойде по линията на металите”, прогнозира финансовият министър.

Вицепремиерът уточни, че кабинетът няма да иска промяна на плоския данък у нас и увери, че въпреки инфлацията, няма амбицията да се променя бюджетното салдо, поне на този етап.

По думите му трябват още 1-2 седмици, за да може да се изготви подобен пакет, но някои неща трябва да се съобразят с общоевропейски регулации, като например акцизите на горивата – България е на минимално определения праг.

“Фискалният резерв до вчера беше на 8,2 милиарда, така че пари има. Имаше временен спад, когато изплатихме 2,7 млрд. външна емисия дълг, който изплатихме. След това данъчните постъпления го напълниха”, заяви Василев и подчерта, че критиките са напълно неоснователни.

novini.bg

снимка Архив

Similar Posts