| | | | |

Шокиращо! Украинските бежанци нямат право да напускат България

Бившият депутат и известен бургаски бизнесмен Димитър Найденов алармира, че украинските бежанци и да искат, нямат право да напуснат страната ни. Според него тепърва ще се говори за сериозен административен проблем, който няма да позволи на украинците да си тръгнат от държавата, която ги е приела. Този казус трябвало да бъде решен от ЕС

Ето и целия му коментар по темата:

“За тези, които призовават украинските бежанци да напуснат България (да, има такива българи), имам следното съобщение: Хиляди бежанци вече искат да го направят, но не могат, защото са влезли в България с лични карти, а могат да напуснат страната единствено с международен паспорт, какъвто нямат.

Резервен вариант е да им бъде издаден пасаван от Консулската служба на Украйна в София, но тя не им издава, защото няма налични. Няма, защото фабриката, която печата пасаваните е само една, намира се в Киев, но от началото на войната е затворена, по обективни причини.

Проблема не може да се реши от българския парламент или правителство, защото изискването за напускане на ЕС да бъде само с международен паспорт съдържащ биометрични данни или с пасаван е заложен в правото на ЕС.

В заключение: Проблемът на желаещите да се върнат в Украйна бежанци ще бъде решен или когато ЕС приеме промени в законодателството, или фабриката в Киев заработи час по-скоро. До тогава нека бъдем гостоприемни и проявяваме разбиране към хората в беда”.

снимка Архив

Similar Posts