| | | |

Меморандумът с Gemcorp дава енергетиката на България на концесия

“Трябва да благодаря на Кирил Петков, че ме уволни, получих шанс и станах част от ГЕРБ. За реваншизъм не може да се говори, аз съм опозиционен депутат и целта ми е да работя в интерес на гражданите, това означава да има пълна прозрачност по отношение дейността на правителството, такава, каквато не виждаме в момента”

“Наблюдаваме крах на управлението в сферата на привличане на инвестиции”, каза още изп. директор на Българска агенция за инвестиции в периода 2020 – 2021 г.

“Въпросът е кое не е скандалното в меморандума за 1 млрд. долара. Начинът, по който е подписан, обявяването му – всичко е скандално. Не са водени преговори с други компании, не е имало конкурсна процедура, нито е ясно как точно тази компания е избрана. Правителството постоянно лъже от самото начало. По отношение на предмета, изброена е цялата енергетика – цялата енергетика на България се дава на концесия. В меморандума пише, че двете страни ще работят съвместно и ще съфинансират проекти в енергетиката. Съфинансиране е публично-частно партньорство, за което е следвало да има процедура, най-малкото публично да бъде обявено това нещо. С този меморандум реално се създават права за Gemcorp и те никак не са малки”, това каза в “Денят на живо с Наделина Анева” по NOVA NEWS Десислава Трифонова, ГЕРБ.

“Меморандумът може да бъде развален, ние настояваме за това, макар вече е влязъл в сила. Лица, които ние не познаваме, не знаем какви активи и финанси стоят зад тях, реално имат достъп до нашата енергетика, което е заплаха на националната сигурност”, категорична е Трифонова.

Тя добави, че премиерът е поел ангажимент да бъде проверена Gemcorp, но това още не се е случило и не е ясно как ще стане след като става дума за офшорни компании.

“Бях първата уволнена от Кирил Петков. След това наблюдаваме крах на управлението в сферата на привличане на инвестиции. Моят наследник е успял да привбече само 427 млн. инвестиции, докато за първото тримесечие на годината са 800 милиона”, отбеляза още изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции в периода 2020 – 2021 г.

“Трябва да благодаря на Кирил Петков, че ме уволни, получих шанс и станах част от ГЕРБ. За реваншизъм не може да се говори, аз съм опозиционен депутат и целта ми е да работя в интерес на гражданите, това означава да има пълна прозрачност по отношение дейността на правителството, такава, каквато не виждаме в момента”, отбеляза Десислава Трифонова.

Според нея настоящото правителство е дошло със заявка заголеми промени, включително в областта на инвестициите, резултатите са пагубни

nova.bg

снимка Кадър

Similar Posts