| | | |

Много голям скандал е на път да избухне, този път в министерство

Отпуснатите от правителството над 11 милиона лева на Министерството на туризма за заплащането на нощувките на бежанците са на път да предизвикат пореден титаничен скандал в управляващата коалиция.

Според представители на туристическия бранш съветникът на Кирил Петков по въпросите на туризма Любомир Попйорданов е изисквал неправомерно от кабинета на министъра Христо Проданов разбивката за дължимите суми на хотелиерите за февруари, след което на своя глава еднолично е коригирал с молив кой хотел колко пари да прибере, твърди столичен седмичник.

Още през февруари Министерският съвет взе решение да изплаща по 40 лева на ден за всеки украински бежанец, настанен в хотел в България. Оказва се обаче, че не всички хотелиери, приютили украинци, ще получат помощи от държавата.

„Съветникът на Петков, Любомир Попйорданов, опитва да изземе функциите на министър Проданов, като навсякъде твърди, че действа с устното съгласие на министъра-председателя. Той е задраскал с молив от списъка с вече одобрени плащания няколко хотелиери от Китен, Несебър, Поморие и Слънчев бряг с редица абсурдни мотиви. Имало данни за лоши условия, дублажи на нощувки и прочие…

Истината е, че Попйорданов цели да постави хотелиерите по Южното и Северното Черноморие в зависимост и да разпределя по свое усмотрение бъдещите финансови плащания за нощувките на украинските бежанци. Към днешна дата правителството дължи над 90 милиона лева на хотелиерите за настанените хиляди украински бежанци по черноморските курорти“, разкрива пред „Уикенд“ хотелиер от Приморско.

Негов колега, приютил в два от хотелите си в Китен и в Приморско над 400 украински бежанци, нямало да вземе нито стотинка от първите 11 милиона лева, отпуснати от държавата. Бизнесменът трябвало да чака следващото раздаване, тъй като според думите на съветника Попйорданов, бил „човек на Бойко Борисов“.

На хотелиера пък било подсказано да се откаже от концесията на апетитен плаж, ако иска да си получи навреме дължимите пари за настанените украински бежанци.

Представители на туристическия бранш твърдят, че от началото на годината Любомир Попйорданов коли и беси в Министерството на туризма и вече е взел на пряко свое подчинение дирекция „Маркетинг“. Попйорданов се гласи да разпределя милионите, които държавата отпуска за реклама на туризма у нас и по света. Тази година предвидените пари за реклама на туризма са 18 милиона лева.

Откакто е съветник на Петков, Попйорданов се радва на щедро финансиране от държавата. През последните месеци две негови фирми, действащи в сферата на туризма, са получили държавна помощ, което според мнозина е крещящ конфликт на интереси.

Дружеството „Одисея-Ин спортно техническа агенция“ е прибрало съвсем наскоро десетки хиляди левове държавна помощ по „Схема за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска дейност за компенсиране на загубите в резултат на пандемията“.

Пари от държавата е усвоила и друга фирма, регистрирана на името на Любомир Попйорданов – „Екстрийм медия“, като плащането е в размер на „скромните“ 22 хиляди лева.

Трета фирма на съветника – дружеството „Зиг-заг холидейз“, пък е спечелило при скандални обстоятелства обществена поръчка, обявена в началото на годината от Министерството на туризма. Фирмата на брадатия „консилиери“ на Кирил Петков е избрана да повиши капацитета на туристическите гидове и водачи.

Действията на съветника на премиера никак не се нравят на манистър Христо Проданов, който е от квотата на БСП. Запознати твърдят, че той вече е повдигнал въпроса за нерегламентираното вмешателство на Попйорданов пред вицепремиера Корнелия Нинова. Тя обещала да обсъди темата в Министерския съвет.

pik.bg

снимка Архив

Similar Posts