| | | |

Разводът между Радев и кабинета на Кирил Петков е факт

Предсрочните избори са на дневен ред, не се наемам да прогнозирам точно кога. Те са свързани с политическото водачество, но и защото българските граждани са за неутралитет и повече с проруски нагласи. Но по отношение на имперската политика на Кремъл ние трябва да бъдем много категорични в позицията си. Това коментира в ефира на Би Ти Ви политологът Петър Чолаков.

Той изрази мнение, че няма как България да бъде безучастна, когато една суверенна държава, каквато е Украйна, която иска да се присъедини към ЕС и се опитва да живее свободно е атакувана от Русия, която иска да задуши тази страна. В този смисъл да платим малко по-висока цена за газа е въпрос на достойнство на страната ни. Това се отнася и до предоставянето на военна помощ на Украйна, за да може тя да победи в тази война. Затова според Чолаков премиерът Петков и Асен Василев е трябвало доста по-рано да демонстрират мускули и да вземат адекватно решение по този въпрос.

По думите на политолога разводът между Радев и кабинета е факт. Що се отнася до това дали със спирането на доставките на газ от Русия, Москва реално е постигнала част от целите си, Чолаков бе лаконичен: Кремъл ще постигне целта си, когато клекнем. Ако ние приемем да си плащаме газа с рубли – тогава Кремъл ще е победител.

Петър Чолаков е категоричен, че е наивна логиката да си навеждаме главата, за да бъде Кремъл по-благосклонен към нас. Защото какво се случи – спряха ни газа, въпреки че отказахме да пращаме оръжие на Украйна. В този смисъл опитите досега да стоим на два стола – да не дразним руснаците и да бъдем лоялни към ЕС и НАТО, се оказаха непечеливши. Нещо повече – Русия ни обяви за вражеска държава, а Митрофанова се държи непочтително към нашия премиер. Тогава защо ние трябва да стоим и да се страхуваме, че преклонена главица – сабя не я сече, попита риторично Петър Чолаков.

btv.bg

снимка Кадър

Similar Posts