| | | | |

Кабинетът поставя България в драматично тежки условия, врътки и далавери

След 2 дни ще усетим спреният руски газ, когато цената на природния газ ще се повиши двойно. Не с 30%, цената ще се повиши двойно. Сега цената за България е 70 евро за мгв/ч. От началото на следващия месец, ако бяхме продължили да получаваме газ при същите условия, трябваше цената да стане 50 евро, но сега след репченето на министъра на финансите Асен Василев цената ще стане 100 евро. Това каза бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в ефира на Би Ти Ви.

„Двойно по-висока цена на природния газ означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Те са над 20% въобще от промишлената продукция на България над 43 милиарда лева годишно производство“, допълни прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина алтернатива на руския газ и затова досега никой не е прекъсвал отношенията с „Газпром“, защото алтернативите са по-скъпи и несигурни. Според Овчаров доставката на втечнен газ с кораб е несигурно за разлика от синьото гориво в тръбата.

“Не ми се мисли какво ще стане през следващия отоплителен сезон. Дано да ги има тези количества. След като купуваш кораб, този кораб може да го няма. Корабът не е като тръбата. Защо много искаме да се независими, а не използваме елементарна възможност да бъдем зависими – защото е по-скъпо. От България можеха да го направят преди една-две години.

Те не го направиха, защото е икономически неизгодно. Няма нищо по-опасно от искреното невежество и съвестната глупост. В нашата ситуация глупостта е безсъвестна

Бившият енергиен министър смята, че вицепремиерът Асен Василев с изявленията за енергийна независимост и справяне без руски газ, си „прави пиар“, като се цели в премиерския пост. Овчаров сравни Василев с „един друг финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, но те го напляскаха“.

„Освен че поставят България във драматично тежки условия, връткат и дребни далавери“, заяви бившият енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от фирма в Швейцария, „от която произлиза настоящият директор на „Булгаргаз“ и ще се доставя газ от Тринидад и Тобаго, което ще го оскъпи още повече.

Овчаров е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова през юни. Той показа документи, които, по думите му, показват, че строителните работи по съоръжението се извършват „без проект, а по схеми“ и не отговарят на изискванията за безопасност.

btv.bg

снимка Архив

Similar Posts