| | | | |

Социолог: Броим дните до падането на правителството

Ние продължаваме да броим дните до падането на правителството. Това, което показват проучванията, не са в полза на управляващите. Рейтингът им падна рязко и това позволява на опозицията отново да е първа политическа сила. Това заяви пред БНТ социологът Евелина Славкова от “Тренд”.

“Управляващите си дадоха сметка, че трябва да втвърдят тона. Има още много кризи, които не са намерили своето решение”, добави тя. Според нея ГЕРБ има най-голям интерес правителството още да не пада. “Не се решават проблеми, които са належащи, а това реабилитира ГЕРБ. Не казвам Борисов, а ГЕРБ. Това може да стане по-приемлива партия за създаване на коалиция”, каза тя.

Политологът Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл” обаче е на мнение, че “Продължаваме промяната” е показала лидерство.

“Това, което се случи, е че бе взето едно непопулярно решение. Това пък е белег на лидерство. Ние не взимахме нито едното, нито другото, че даже и средното. Сигурно ще подпомогнем не директно оръжия, а примерно ремонт или оръжия през Полша, за да остане Нинова в коалицията”, каза той.

По думите му ПП е западнолиберален проект, който се обръща и към източни хора. Това обаче вече ще се промени. “Вече се приближават до ДБ. Така обаче вече ще имат физиономия – губят партията балон и се превръщат в реална партия”, смята още Симеонов. И допълни, че македонският казус трябва да се наблюдава по-внимателно от този с оръжията, защото сме по-чувствителни на тази тема. Въпреки това се е завърнало разделението “за” и “против” Русия в обществото, което е заменило разделението “Борисов” – “Анти Борисов”.

Според политолога Петър Чолаков Кирил Петков сам се е разпънал на кръст през последната седмица и това е навредило на ПП. “Василев и Петков флиртуваха майсторски с позиционирането между двата стола – Изтока и Запада. Това води до загуба на левите им избиратели. Тепърва ще видим това как ще се отрази”, каза Чолаков. По думите муу растат шансовете за предсрочни избори.

По думите на Симеонов е важно колко ще се задълбочи ерозията в коалицията: “Падна им се лош зар. Всичко зависи от войната и инфлацията. ПП дава малките да им се качат на главата. Борисов това не го допускаше. Опитвайки се да парират пожарите при малките, големите губят”, прогнозира политологът.

Все пак според него хората не искат нови избори. “Ако има избори, надпреварата е оспорвана. Партията на Янев има добра ниша. Тя е по-мека от “Възраждане”, но по-твърда от БСП. Вече няма друго патриотично, ВМРО са в засада, чакайки бонбона за Северна Македония”, каза той.

“Има три опции – радикализация, още по-голяма коалиция или друг нов играч при едни нови избори”, заключи Симеонов

bnt.bg

снимка Архив

Similar Posts