| | | |

Няма отърване: Още куп леви и русофилски партии се учредяват до дни

Още три политически проекта, всички с ляв и проруски профил, ще се появят на сцената в следващите 20-ина дни, пише “Флагман.

„Страната ни се нуждае от нова перспектива, нов модел на политическа комуникация и взаимодействие“, пише в програмното слово на партията си Стефан Янев. Учредяването на „Български възход“ ще е на 5 май в Гранд хотел „София“.

Отново днес, главният секретар на президентството Димитър Стоянов, който се счита за дясна ръка на Румен Радев, написа във фейсбук следното: „Новият „възход“ се е задал на хоризонта! А не, благодаря!“.

Коментарът му може да се тълкува, както като подиграва със Стефан Янев, така и като имитационно дистанциране на президентството от новата партия. Доколко проектът на Стефан Янев е обвързан с Румен Радев ще стане ясно, след като обществото види кои са учредителите

Днес Мая Манолова учреди партията си „Изправи се, България“. Това бе името на гражданското й движение, което в коалиция с т.нар. „Отровно трио“ стана част от 45-ото и 46-ото НС, но бе под бариерата за последните избори.

Според учредителната декларация на бъдещия политически субект той ще наблегне на борбата с олигархията, социалните неравенства и обещава, че ако влезе в Народното събрание, ще нищи и темата с плоския данък.

Интересно име ще оглави бургаската структура на “Изправи се, България”. Това няма да е бившият депутат Живко Табаков, който остава лоялен към “Движение България на гражданите”, а нов човек за политиката в региона.

През май ще бъде учредена и партия „Развитие“. За лидер е посочена Десислава Димитрова. „Развитие“ се позиционира ясно още в самото начало – вляво и против предоставянето на военна помощ за Украйна, защото „агонията ще се удължи“. Интересен факт е, че Десислава Димитрова е позната като неосъществения министър на икономиката в правителството на Слави Трифонов.

В „Развитие“ намираме още няколко имена, свързани с ИТН – Георги Султанов, който през юни бе предложен за министър на културата, както и Теодора Пенева, предложена за министър на труда и социалната политика, зам.-председател пък е учредителят на ИТН – Йордан Бъчваров.

Очаква се в политическата сила да се влеят и други кадри от „Има такъв народ“.

Според мнозина обаче силният човек в партията е бившият съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова, която на последните избори бе кандидат за депутат от ПП „Възраждане“, но впоследствие отношенията й с лидера на партията Костадин Костадинов се влошиха.

Друг за когото се знае, че се готви да рестартира политическата си кариера е бившият премиер Жан Виденов. Той е в основата на създаването на нов конгломерат от комунистически формации – формации Движение „Че Гевара“, Безсмъртния полк, Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков“ – Казанлък, Движение на русофили „Петко Войвода“, Движение „Русофили“ – Казанлък. Всички те ще влязат в нова партия, която ще се учреди съвсем скоро.

Преди няколко дни всички тези движения публикуваха на фейсбук страниците си едно и също послание: „Светът има нужда от мир, а не от фашизъм“. Жан Виденов се пробва на вота за 46-ото НС през юни 2021 година, но неговата „Лява алтернатива“ получи под 1 % от гласовете. Стратезите в партията обаче смятат, че сега с проруска риторика и с кандидат-депутати – ярко изразени русофили ще прескочат бариерата и станат част от следващото НС.

Дали четирите политически сили ще тръгнат по собствен път или ще се преструктурират за съвместно участие на извънредни парламентарни избори (ако има такива, б.а.), ще разберем съвсем скоро. Техният генезис обаче изглежда идентичен и в една ниша – русофилската, което нявава на мисли, че са част от политически инженеринг за промяна на посоката на развитие на България. 

flagman.bg

Similar Posts