| | | |

Извънредно! Договориха се и Володимир Зеленски спасява българското правителство от падане

Преди минути посланикът на Киев в София Виталий Москаленко е депозирал в парламента писмо от украинския президент, който лично потвърждава, че от нас очакват тук да ремонтираме само военна техника

Володимир Зеленски спаси правителството на Кирил Петков от падане час преди да започнат дебатът и гласуването в българския парламент за предоставяне на оръжейна помощ за Украйна.

Около 8.30 часа извънредният и пълномощен посланик на Украйна Виталий Москаленко е депозирал в българския парламент писмо от името на своето правителство. В него президентът Зеленски дава формулировката, която ще остави четворната коалиция цяла.

Украйна очаква от нас единствено и само българските заводи да ремонтират украинско оръжие, което те вече имат.

Според осведомени източници във вторник е имало дълги разговори между Володимир Зеленски и Кирил Петков. Украинският президент много ясно разбирал турбулентната ситуация, в която е попаднало българското правителство и сам е пожелал да информира парламента ни за помощта, на която разчита.

Пред вероятността БСП да излезе от коалицията, да се състави служебно правителство на Румен Радев с непредвидима външна политика, а при извънредни избори да надделеят проруски политически проекти, Зеленски се отказал от натиска за оръжейна помощ.

Видимо в последната седмица за Киев и Брюксел е било, че правителството на Кирил Петков ще падне след категоричната позиция на социалистите да излязат от четворната коалиция, ако дадем оръжейна помощ.

Лидерът им Корнелия Нинова, която е вицепремиер и икономически министър, от дни публично предупреждава какво ще последва при подобно решение. Тя демонстративно отказа да пътува с Кирил Петков в Украйна. както и да изпраща представители на БСП в делегацията.

Буквално до полунощ във вторник срещу сряда не беше ясна ситуацията във властта. Лидерите се събраха на коалициинен съвет след 20 часа и часове нямаше публични изявления. Депутати от БСП споделяха неофициално и притеснено, че и на парламентарна група, и на партийното заседание на “Позитано” не са взети категорични решения. По-скоро са очаквали Кирил Петков да предложи компромисен вариант, който би удовлетворил Нинова, за да остане изпълнителната власт цяла. Затова и в БСП са обсъждали да настояват ясно да се разпише, че ако има военно-техническа помощ, то това означава само и единствено ремонт на техника.

Иначе за решението за военна помощ в парламента има достатъчно гласове – Продължаваме промяната, Демократична България и Има такъв народ – общо 108 гласа. Плюс ГЕРБ и ДПС, които гласуваха “за” в комисията.

До час ще е ясно точното съдържание на писмото от украинското правителство и реакцията на българския парламент.

Източник: 24chasa.bg

Similar Posts