| | | |

Ние имаме умни и красиви, с образование, дошли от Запада и виждаме резултатите. Тепърва щетите ще се оценяват

Цялостната политика на това правителство е повече пиар, отколкото управление. Казусът “Украйна” беше добър пиар успех за коалицията. Това управление съществува, за да оцелее. Кризите не свършват, а зачестяват. Все повече ще се изпращат истерични послания „внимавайте да не паднем, защото става страшно”.

Това каза пред БНР доц. Харалан Александров, социален антрополог.

„ДБ е принудена да размаха червения флаг, защото се намира в тежка ситуация и трябва тепърва да застане лице в лице с депресията. Щастливата глобализация, която ни е била обещана, се разпада, тъй като светът на отворените граници е разсечен брутално. Предстои да открием, че преобладаващата част от българите са по-скоро консервативни, патриархални, отколкото прогресистки настроени, защото идват тежки икономически несгоди, които ще бъдат приписани несправедливо на прозападното американско правителство. Голяма част от хората смятат, че имаме кабинет на Американското посолство, което далеч не е вярно. Аз смятам, че по-голяма отговорност за това правителство носи Румен Радев, но хората отказват да го обвинят. На въпроса „как можахме да бъдем излъгани“ всеки трябва да се обърне към собствената си интелигентност, преценка и връзка с реалността”, каза още Александров.

„Ние имаме умни и красиви, с образование, дошли от Запада и виждаме резултатите. Тепърва щетите ще се оценяват. Когато при цялата конфликтност, тревожност, липса на перспектива се прибави рязка икономическа криза, това е сигурна рецепта за размирици. При дълбока криза или оцеляваш поединично, или в малки групи, или се мобилизираш за бунт. Съгласен съм с Христо Иванов, че биха спечелили партиите на Путин. Въпросът е коя е по-голямата щета – да се стои с агонията на това правителство, или да се отиде към предсрочни избори. Нямам отговор на този въпрос”, коментира социалният антрополог.

„Възраждане“ заема една ниша, която останалите партии отказват да вземат. Говоренето на истини по радикален начин може да е много разрушителен. Всички политици в България се държат като прокурори и искат да изпратят противниците си в затвора. Основната логика на популизма е, че поставя въпроси, но не дава отговори. „Възраждане“ се опитва да даде глас на една носталгична и проруска група. Тя така или иначе съществува. Когато нейният глас е изключен, той е изкрещян. Това са хората, които се чувстват изключени и прецакани. България е разломена от няколко конфликта. Най-големият, но не и най-дълбокият, е между „западно“ и „проруско“, Украйна срещу Русия. Лекотата, с която хората избират да живеят в лъжа, е потресаваща. Факт, е, че Русия е агресорът, а Украйна е жертвата. За пореден път обаче се събираме без да сме решили да дебатираме.

„Конфликтът с бащата винаги води до бащин гняв. От ПП са осиротели деца, защото истината е, че светят с отразена светлина. Кирил Петков няма собствен авторитет, а е назаем. Постоянно тича да се снима с фон дер Лайен или с Байдън. Когато баща ти в лицето на Радев те разлюби, има два варианта. В момента ПП си търси нов осиновител. Имаше възможност Борисов да ги осинови, но те злобно го нападнаха. Той е с огромен капацитет за бащинства, постоянно прелъстява някакви хора. Вижте как осинови големи групи от свои противници. Борисов съвсем спокойно можеше да ги отгледа, но вместо това те го арестуваха. В момента Корнелия Нинова е осиновителят на ПП. Има едно скарано семейство – майката и бащата са скарани, а децата са с „увреждания“. Тогава бащата се мобилизира и шляпа юношите по палавите дупета. Да имаш за враг обаче Радев, е страшно. Той може да ги бие по устав сутрин, обед и вечер. Видяхте какво се случи с ГЕРБ“, категоричен е Александров.

bnr.bg

снимка Архив

Similar Posts