| | | | |

Полското външно министерство и кметството на Варшава забраниха възпоменателните събития на руското посолство на 9 май

Кметството на Варшава и полското външно министерство искаха да забранят провеждането на тържествени възпоменателни събития от руското посолство на 9 май, по-специално акцията “Безсмъртен полк”. Това съобщиха полските власти в акаунтите си в Twitter.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач написа в социалната мрежа, че външното министерство „не е планирало да оказва подкрепа на руското посолство и няма да предоставя такава подкрепа“. Според него външното министерство е предало „отрицателна позиция“ на руското посолство.

„Руското посолство иска да отпразнува 9 май във Варшава и се обърна за подкрепа към полското външно министерство. Категорично съм против това. Никоя полска държавна институция не трябва да участва в тази инициатива. Освен това трябва да бъде забранено “, изрази позицията си кметът на Варшава Рафал Тшасковски. На свой ред от руското посолство съобщиха за РИА Новости, че предварително са уведомили полското външно министерство, че на 9 май ще се проведат тържествени събития.

По-рано стана известно, че в Берлин е забранено внасянето на знамена и транспаранти, включително руски и украински, на митинга “Безсмъртен полк”. Освен това германската полиция забрани всички видове военни униформи и техните елементи, символите V и Z и Георгиевската лента, пише Лента.ру.

Източник: fakti.bg

снимка Архив

Similar Posts