| | | | |

Тревога: “Ще си върнем това, което ни принадлежи”: В Москва се готвят за парад под знака Z

Подготовката за 9 май в Москва тече интензивно вече от дни. Балконите се почистват, закачат се огромни червени знамена. Боядисва се, мете се – и се репетира. Във вечерните часове по улиците преминават танкове, бойни роботи и ракетни установки

Те се радват на значителен интерес от страна на минувачите. Това е много впечатляващо, казва един млад мъж. Друг, около 50-годишен, споделя: “Според мен танковете Т-14 “Армата” са страхотни. Това е модерна машина с бронирана капсула за екипажа. Цялата техника е впечатляваща. Гордеем се със страната си.” Гордост поражда и символът Z, изписан по машините.

Един парад под знака Z

“Буквата Z символизира подкрепата за специалната операция – подкрепата за решенията на нашия президент”, казва една жена. “Той е нашият водач. И никой – най-вече хората, които живеят в тази страна – няма право да се съмнява в неговите решения.”

Нищо и никой не може да засенчи 9 май, убеден е говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. “Денят на победата не е просто празник. За всички руснаци, за почти всички жители на територията на бившия Съветски съюз този ден е свят”, казва той. “Това е главният празник, изпълнен със символика.”

Точно по тази причина и очакваната реч на руския президент Владимир Путин поражда загриженост. Какво ще стане, ако на този изпълнен със символика ден той не се ограничи със заплахите към завръщащия се според него фашизъм, а му обяви и война? Какво ще стане, ако призове всички нa оръжие?

“Ще си върнем това, което ни принадлежи”

Кремъл категорично отхвърля тези слухове. “Това не е вярно, това са глупости”, казва Песков. Както и всички твърдения, че специалната военна операция в Украйна не вървяла по план.

“Във всеки случай ще си върнем това, което ни принадлежи”, заявява един минувач. Той е напълно убеден в това и съветва Запада да не се съмнява в готовността на Русия да постигне целите си.

Вероятно за да се подчертае това още веднъж, на 9 май над Червения площад ще прелети и един бомбардировач Ил-80. Машината, придобила известност като „самолета на Апокалипсиса”, би трябвало в случай на ядрена ескалация да служи като летяща крепост.

Знакът Z няма да липсва и в небето – той ще бъде изписан от осем бойни самолета МиГ-29. И ще се вижда отдалеч – включително от тези, на които в този ден не им е до празнуване.

Автор: Кристина Нагел/ dw.com

снимка Архив

Similar Posts