| | | |

Кошмар: Градският транспорт в София остава без заплати

Недоволство зрее сред служителите на градския транспорт в София. От Столичния общински съвет обявиха, че има голяма вероятност те да не получат заплатите си този месец.

Причината – кризата по време на пандемията и високите цени на горивата. От бранша се събират на среща във вторник, за да обсъдят евентуален протест в следващите дни.

Два основни проблема се очертават пред столичния градски транспорт заради високите цени на природния газ и спрените доставки на руски газ.

Това стана ясно на заседанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет.

„Възможностите за Столичния автотранспорт при липса на природен газ, са с 25, 30% да се намали обслужването, защото ще трябва да се премине на дизел“. Това заяви председателят на транспортната комисия Карлос Контрера. По думите му проблемът е не толкова с доставката на природния газ, колкото с неговата цена.

Към момента няма решение за увеличаване на интервалите на движение на градския транспорт, увери Контрера.

„Другата седмица ще се обсъди преминаването към летни разписания. Ако задълженията станат прекалено големи и се наложи намаляване на разходите, това неминуемо значи увеличаване на интервалите на движение и по-лошо обслужване на гражданите“, категоричен беше той.

„Задълженията в момента са големи, трудно се погасяват. Има риск за изплащане на заплатите в градския транспорт поради липса на ликвидност“, алармира още Контрера.

И допълни – за първи път в София икономическата рамка ще бъде в дефицит. „144 млн.лв. е недостигът към ЦГМ към момента, с новите цени на природния газ, вероятно повече“, каза още той.

Източник: lupa.bg

снимка Архив

Similar Posts