| | | |

Министърът на културата Наско подкрепи овцете, но забрави за писателите

Пълен управленски хаос цари в Министерството на културата (МК) – ведомството най-скандално забрави да обяви конкурсната сесия по програма „Помощ за книгата” за 2022 година за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването в следните направления: Българска и преводна художествена литература; Българска и преводна хуманитаристика; Литература за деца и юноши; както и Културно наследство и съвременна култура, алармират от сдружение „Зограф“, което излезе с позиция. Ето я и нея:

Министърът на културата Атанас Атанасов даде финансово рамо на Събора на овцевъдите в България, но пропусна да обяви и насрочи конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” за 2022 г.

Пълен управленски хаос цари в Министерството на културата (МК) – ведомството най-скандално забрави да обяви конкурсната сесия по програма „Помощ за книгата” за 2022 година за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването в следните направления: Българска и преводна художествена литература; Българска и преводна хуманитаристика; Литература за деца и юноши; както и Културно наследство и съвременна култура, алармират от сдружение „Зограф“.

Конкурсната сесия по програма „Помощ за книгата” се организира на основание чл. 14, ал. 2, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата, като в предишните години тя обичайно винаги се е обявявала от МК през януари или февруари, но сега вече е месец май и както изглежда, в културното министерство съвсем забравиха за този свой изключително важен ангажимент в подкрепа на четенето и духовността, изтъкват от сдружение „Зограф“. „Загърбвайки“ обаче с лека ръка програма „Помощ за книгата”, екипът на министър “просто Наско” очевидно не си дава сметка, че четеното допринася както за повишаване на равнището на образованост, така и за развитието на критичното мислене и културата на нацията, подчертават от неправителствената организация.

От „Зограф“ напомнят, че Министерство на културата не пропусна обаче тази пролет да подкрепи финансово с парите на данъкоплатците Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България”, което организира тазгодишния национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”. Въпросният конкурс има за цел да изтъкне връзката между един традиционен поминък като овцевъдството с народната битова култура и фолклор, като той се проведе в дните на Десетото издание на Националния събор на овцевъдите в България (6, 7 и 8 май 2022 г.) на поляните край Петропавловския манастир до град Лясковец.

Да харчиш публични средства за организиране на съпътстващи изяви в рамките на Събора на овцевъдите и в същото време насред кризата напълно да забравиш за необходимостта от финансова подкрепа за българското книгоиздаване говори за пълна управленска неадекватност и некомпетентност – очевидно е вече за всички, че екипът на министър Атанас Атанасов не се справя със задълженията си и е крайно време вкупом да се оттегли, и то още преди 24 май, когато ще честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, категорични са в сдружение „Зограф“.

Източник: сдружение “Зограф”

снимка Архив

Similar Posts