| | | | |

Нов голям протест сковава напълно София, ето за кога е планиран

Липсата на пари все повече задълбочава проблемите в градския транспорт в София. За това беше срещата на транспортните работници с ръководствата на синдикалните организации в Столичен автотранспорт, електротранспорт, „Метрополитен” и „Центъра за градска мобилност”, съобщава БНТ.

След срещата стана ясно, че работниците в градския транспорт в София също излизат на голям протест. Той ще се състои на 18 май от 8.00 часа сутринта, като ще бъдат блокирани възлови кръстовища. Причината, по думите им, е финансовият упадък в транспорта в столицата.

Над 55 млн. дължат дружествата към контрагенти. Отдавна се алармира за този проблем. Имаше срещи с правителството, но до решения не се стигна.

Тази сутрин столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира проблема. Тя каза, че вдигането на горивата допълнително е затруднило работата на транспорта в София и в сравнение с миналата година разходите за газ са се увеличили с 330%. Обясни, че вече има съкращение на персонала от 10%, но ако не се вземат мерки ще има още съкращения.

Лятната часова схема на градския транспорт в София ще влезе в сила не на 15 юни, а на 1 юни.

Фандъкова каза, че са имали разговори с правителството, но от исканите 178 млн. са получили само 15 млн., което е крайно недостатъчно.

“И тази година Столична община осигури за градския транспорт 170 млн. лв. от общинския бюджет за 2022 г. Това са 36% от собствените данъчни приходи. Почти 40% от данъците на хората отиват за подкрепа на градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Заради огромния скок на горивата обаче дружествата продължават да трупат загуби, те в момента плащат само горива и заплати, нищо друго”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

bntnews.bg/

снимка Архив

Similar Posts