| | | |

Русия се обърна: вече е против Украйна да стане член на ЕС

“Позицията на Русия по повод желанието на Украйна да стане член на ЕС е променено, сега то е същото, както по отношение на желанието и за членство в НАТО”, заяви в интервю за UnHerd руският представител в ООН Дмитрий Полянски.

Полянский обяснил, че позицията се е променила след изявление на Жозеп Борел за това, че “войната трябва да бъде спечелена на бойното поле”. Още една причина, по думите на Полянски, е увеличаването на оръжейните доставки на оръжие за Украйна от страните от ЕС, които, по думите му, “все повече заприличват на НАТО”.

Припомняме, че на 29 март тази година след преговори в Турция, руският преговарящ Владимир Мединский заяви, че “Русия изобщо не е против членството на Украйна в Евросъюза”. Говорителят на руския президент, Дмитрий Песков, също е заявявал многократно, че “членството на Украйна в ЕС лежи в друга плоскост”.

На 9 май президентът на Украйна Владимир Зеленски връчи на ЕС последната част от въпросника на страна-кандидат за членство в ЕС. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че кандидатурата на Украйна ще бъде разгледана най-късно през лятото на 2022 година.

Източник: faktor.bg

снимка Архив

Similar Posts