| | | |

Абсурдно е втечненият газ от САЩ да е с по-ниски цени, ще плащаме сметката с десетилетия

Американското правителство не произвежда втечнен газ и не може да подписва никакви договори, защото става дума за крупни частни корпорации

Какъв газ от САЩ ни осигури премиерът? Той имаше срещи в правителството, то не произвежда газ. Абсурдно е въобще да се мисли, че втечненият газ може да е с по-ниски пазарни цени. Това коментира в интервю за „Епицентър“ зам.-председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от БСП Румен Гечев.

“Не знам защо не се обсъжда нещо очевидно – американското правителство не произвежда втечнен газ и не може да подписва никакви договори, защото става дума за крупни частни корпорации”, казва още Гечев.

Според него никакво правителство не може да нарежда на тези доставчици да доставят в ЕС или в частност в България на по-ниски цени.

“Значи, американското правителство ще трябва да плаща разликата между цените на световния пазар и тези „приятелски“ за ЕС. Колко време и колко десетки милиарда долара ще струва на бюджета на САЩ, ще бъде ли одобрено от Конгреса и Сената, за какъв период?”, попита социалистът.

По думите му не може до безкрайност да се подкрепят силните на деня и после да се плащат сметките с десетилетия.

“А някои сметки може да се окажат неоценими с парични средства. Така че, „да“ на изгодната диверсификация на доставките, „не“ на нова монополизация”.

Според него като се имат предвид връзките на газопреносната ни система, най-вероятно доставките ще бъдат през Гърция или през Турция.

Същевременно Русия е номер едно в света по износ на природен газ и втора по износ на петрол, припомня Румен Гечев.

“Руският внос гарантира на ЕС над 40% от потребностите на газ и около 25 % от тези за суров петрол. Но обърнете внимание, че тези проценти са твърде различни за примерно за България и Германия, или за Унгария и Испания или Франция. Въобще не ми се иска едни да взимат решенията, а други като нас да плащат в повече”, каза още той.

Той обясни, че ЕС потребява годишно 400 милиарда кубически метра газ, от които 150 милиарда кубически метра са внос от Русия.

“Има ли свободен капацитет на потенциални доставчици за заместване на такова колосално количество? По общо достъпни данни – няма!”

По думите му освен Русия, най-големите износители на втечнен газ са съответно Катар и Австралия, но те работят основно с дългосрочни договори за доставка. И вече са заявили, че не могат да осигурят значими количества.

“САЩ миналата година са изнесли около 60 милиарда кубически метра втечнен газ. Преди няколко дни президентът Байдън обеща на лидерите на ЕС, че до края на 2022 г. ще осигури внос от 15 милиарда кубически метра, а през 2023 г. около 50 милиарда кубически метра. Само че, тук има доста условности като: на каква цена, в какъв срок и къде и с какъв срок ще бъдат направени доставките.

Абсурдно е въобще да се мисли, че втечненият газ може да е с по-ниски пазарни цени. За да се втечни, газът се компресира под високо налягане, след това се транспортира при поддържана температура от минус 160 градуса, един типичен танкер от 135 хиляди тона струва около 250 милиона долара, разходите по транспорт на хиляди километра са значими, скъпи са специалните терминали за втечнен газ, после отново се конвертира от втечнен във въздухообразен газ и т.н.”

Гечев коментира и темата с въвеждането на еврото.

“Висшият орган на БСП – конгресът, отдавна взе решение, че партията ни подкрепя влизането на България в Еврозоната. Основният мотив беше, че паричната интеграция е изключително важен елемент на общата икономическа интеграция, чрез която може да се оптимизира и да се подобри конкурентоспособността на националното ни стопанство.

Нека да припомня, че официалната молба на страната ни за членство в ЕС беше подадена от социалистическо правителство в края на 1995 г., а приемането ни през 2007 г. стана при премиер-социалист. Така че, ние сме последователни в позицията си по този стратегически въпрос. Това, обаче, не означава, че влизането в Еврозоната е формален акт или както го наричат някои анализатори „геополитическо решение“.

Бих казал „Не дай Боже такива решения с дългосрочни значими икономически, социални и политически последици да се взимат при някаква обща еуфория или заради късогледи вътрешни и външни политически дивиденти.”

Източник: epicenter.bg

снимка Архив

Similar Posts