| | | | |

Лаура Кьовеши следва задължително и незабавно да бъде сезирана

Освен всичко останало (реваншизъм, озлобление, неистов стремеж към физическа разправа с опозицията), това твърдение показва фрапантно непознаване на сроковете, етапите и процедурите, по които се развива наказателният процес у нас.

Административният процес в България е най-бързият в ЕС и въпреки това за да мине едно дело през двете инстанции, на които в момента се гледат този тип дела, минава около година. За разлика от административния, наказателният процес е много по-формален (така и трябва, защото в него са заложени много по-сериозни права на подсъдимия), има досъдебна и съдебна фази, а съдебната задължително се развива на три инстанции, с възможност касационната (третата) инстанция да връща делото на въззивната (втората) инстанция за повторно разглеждане, с което инстанциите на практика стават пет.

Няма начин дело с висока фактическа и правна сложност, каквито са делата за корупция срещу министри, да приключи за осем месеца, освен в нищожната като вероятност хипотеза обвиняемият да се признае за виновен и да сключи споразумение с прокуратурата.

Недопустимо е ръководителят на изпълнителната власт в държавата да не познава подобни основни положения.

Освен всичко друго това поставя и въпроса какво точно правят 17-те премиерски съветници, на които плащаме заплатите, и защо никой от тях не е предупредил Премиера Кирил Петков (ПКП) да не се излага по този начин.

Твърдението на ПКП, че бил запознат с хода на разследванията в Европейската прокуратура, пък повдига въпроса на какво основание представител на изпълнителната власт получава информация за разследване от компетенцията на независимата съдебна власт и кой точно от въпросната структура е отговорен за противозаконното нарушаване на следствената тайна.

Отговорът на този последен въпрос, предполагам, би трябвало живо да интересува ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която следва задължително да бъде сезирана с него.

от фейсбук профила на Любомир Талев, юрист

снимка Архив

Similar Posts