| | | |

Засилват се съмненията, че „руските хакери“ много удобно удариха държавният куриер точно преди разпределянето на едни 100 милиона лева

40 дни след атаката, която срина „Български пощи“, в отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП дори няма образувано досъдебно производство по случая

Според властта това е „руска хакерска атака“, по която работят Министерството на електронното управление на ДБ, ГДБОП-МВР и ДАНС, както и ресорният вицепремиер по ефективно управление Калина Константинова.

Резултатът е едно нищо. Кръгла нула. Втори месец пенсионери висят на огромни опашки пред клоновете на държавните пощи, а според пловдивски медии възрастните хора от града под тепетата дори не са си получили 70-те лева великденски добавки към пенсиите. Не е ясно точно какво разследва отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП след като Констинтинова и нейният приближен Васил Величков, двамата бяха съветници на вицепремиера Румяна Бъчварова във втория кабинет на ГЕРБ, заявиха, че ДАНС знаели четири часа преди атаката, информирали пощите, но там никой не взел мерки, а 300 компютъра „дали фира“.

И разследват ли въобще нещо ? Отговорът е по-скоро-не. Най-засегнатата от чистки и „изчегъртвания“ служба в МВР, след пристигането на комунистическия следовател Бойко Рашков, е именно ГДБОП. Още при година той забрани на опертивните работници да контактуват с прокурори, прибраха им работните тефтери, цялата информация от разследванията и текущите операции.

Реално от година антимафиотите работят или по-скоро не работят от страх. Славната някога служба е срината тотално и няма никаква ефективност. Както и цялото МВР. Единствената имитация на дейност има в националната полиция, където оперират двама приближени на Асен Василев хасковски милиционери, докарани за началници, опозорили се със срамната операция по ареста на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, плюс зам.-директора Атанас Илков, известен като „героят от Лясковец“ като един от ръководителите на „ювелирната акция“ през 2014 г., когато един социопат разпердушини Спецотряда за борба с тероризма-СОБТ.

МВР, превърнато от Рашков в министерство на пенсионерите като самия него, е в тотален батак след едногодишното му управление и не е учудващо, че ГДБОП не може да направи нищо по темата с кибератаката срещу „Български пощи“. А може би не им разрешават ? След като се засилват съмненията, че „руските хакери“ много удобно удариха държавният куриер точно преди разпределянето на едни 100 милиона лева, уж за реформа та им. Известни са апетитите на „бизнес-ангела“ на кръга „Капитал“ Васил Величков към големите държавни пари. Докато бе съветник на Бъчварова обещаваше до 2021 година в България да бъде въведено електронно управление срещу някакви си 300 милиона лева. Продължава да бъде мистерия и присъствието на Величков в Министерски съвет. Той официално е представян като съветник на Калина Константинова, но според неин официален отговор на питане на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев става ясно, че Величков не е такъв. Какъв е тогава ? И като какъв се „рови“ в „Български пощи“ ?Злите езици твърдят, че „бизнес-ангелът“ няма висше образование и затова е само на граждански договор към МС.

Източник: breaking.bg

снимка Архив

Similar Posts