| | | |

Магдалена Милтенова: Давам Николай Събев на прокуратурата

Превозвачите ще излязат на протест утре – в 9 часа се преустанояват превозите, в 9.30 започват протестните действия. Това заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, в ефира на “Тази сутрин” по Би ти ви.

Милтенова коментира поисканата й от министъра на транспорта Николай Събев оставка с думите: “Оставка за оставка”. А по повод обвиненията му, че протестът на превозвачите е политически, Милтенова заяви, че заедно с председателя на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев ще подадат сигнал в прокуратурата за набеждаване.

“В момента има много голямо напрежение и се премина на едно ниво на лични отношения. Аз предлагам да се върнем към професионалния диалог. Протестите са с икономически характер, когато започнаха те, бяхме обвинени, че сме приближени до ГЕРБ, след това разбрахме, че сме приближени до Путин”, коментира Милтенова.

Исканията на превозвачите остават непроменени – премахване на био добавката в горивата, намаляване на акциза с 50% на дизела, одит на тол системата и поемане на контрола и оперирането й от държавата, включване в обхвата на тол системата само на 2-и клас международни пътища, както и разширението на обхвата на субсидираните превози, като се включат нерентабилни автобусни линии, които не се подпомагат в момента.

Вчера премиерът Кирил Петков се срещна с работодателските организации и им обеща продължаване на помощите за ток и газ и за май и юни. След обещанието бизнесът се отказа от протеста утре, но останаха в протестна готовност.

Днес следобед среща с правителството имат и превозвачите. “Надявам се на конструктивен диалог този път”, коментира Милтенова.

Добрин Иванов от АИКБ заяви, че бизнесът подкрепя исканията и протеста на превозвачите, но организациите няма да призоват членовете си да излязат на улиците.

Източник: btvnovinite.bg/

снимка Архив

Similar Posts