| | | |

Скандално: Депутат ръси чутовни цинизми в комисията по енергетика

Рамадан Аталай от ДПС използва цинизми на заседание на Комисията по енергетика, където бе обсъдено спирането на “ТЕЦ Марица 3”

Депутатът Рамадан Аталай използва циничен език и втрещи присъствалите на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика. То бе предавано на живо и на сайта на Народното събрание (НС).

Обсъдено бе спирането на „ТЕЦ Марица 3“ от страна на екоминистерството.

Аталай, който е ветеран от последните десет парламента, зададе въпроси на представител на предприятието в посока имат ли доказателства, че не са замърсявали околната среда и че спирането им е несправедливо. Той отговори позитивно.

Поредицата от питания на депутата обаче се оказа процедурен проблем. Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ напомни, че може да се задава по един въпрос и че изказването следва да е до две минути.

Тук Рамадан Аталай се раздразни и реагира:

„Г-н Стойнев предложи, всеки, който има въпрос и уточнения, да ги зададем, да не минем на тази процедура, както в парламента, на трибуната – за две минути ако можеш да се изпразниш, е добре; а ако не можеш, не върви.“

Някои от народните представители се засмяха срамежливо. Такава беше реакцията, включително, на бургаската депутатка от ДПС Фатме Рамадан и съратникът й Станислав Анастасов, които инстинктивно наведоха глави и прикриха лицата си с ръка.

„Моля да спазвате добрия тон“, призова председателят Рибарски, но получи отговор от Аталай: „Ако ще сме полезни с нещо, да сме полезни, ако няма да сме полезни – няма защо да продължаваме.“

Според депутата от ДПС спряното предприятие и екоминистерството на бива да стигат до съд.

„Ако вие ще отивате на съд и съдът ще реши въпроса, язък ви за предприятието – затваряйте и бягайте. Няма защо да стоите. Който е бил в реалната икономика… значи спрат ли ти, дръпнат ли ти кранчето, оттам нататък тръгването на една топлофикационна централа е много сериозно нещо. На който не му е влизала в гъза стъклена вата, не знае за какво става въпрос“, отново скандализира залата Рамадан Аталай.

А Рибарски пак призова: „Моля да спазвате добрия тон! Г-н Аталай, ще Ви взема думата!“

„Ако има някой, който се притеснява от това, което говоря – това са реалностите. Аз да ви кажа“, отговори обаче депутатът от ДПС.

Според него ТЕЦ-ът и екоминистерството трябва да се разберат.

Рамадан Аталай обясни, че и други предприятия имали аналогични проблеми, но не били спирани.

Министърът на околната среда Борислав Сандов, който също присъства на заседанието, отговори от своя страна, че работи само и единствено по документи и по закон.

Освен това наложеното наказание не било най-тежкото, както казали от „ТЕЦ Марица 3“. Най-голямата възможна санкция била отнемане на комплексното разрешително. Тя обаче не била наложена, което означавало, че екоминистерството би искало ТЕЦ-ът да работи, ако спазва съответните мерки., съобщава Флагман

снимка Флагман

Similar Posts