| | | |

Швеция и Финландия подадоха заявките си за НАТО, Турция готова с вето

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие днес заявките на Швеция и Финландия за присъединяване към алианса.

Днес е добър ден и решителен час за нашата сигурност, посочи Столтенберг. Всеки народ има правото да избере своя път, вашите страни направиха избор на основата на демократичен процес, обърна се той към посланиците на двете държави.

Топло подкрепям желанието на двете страни да се присъединят към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви ще повиши общата сигурност. Вашите заявки са историческа стъпка. Съюзниците ще преценят следващите ходове, допълни той.

Столтенберг заяви, че трябва да бъдат отчетени интересите в областта на сигурността на всеки съюзник. Решени сме да достигнем до бързи заключения. Съюзниците са единодушни за важността от разширяването на НАТО, добави генералният секретар.

Турция заяви, че ще наложи вето

На този етап Турция е единствената сред 30-те членки на Алианса, която изрази резерви относно присъединяването на двете страни. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да отстъпи по въпроса за присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО, след като двете страни официализираха кандидатурите си в алианса.

“Как да им се доверим? Швеция е развъдник на терористични организации. Ние няма да отстъпим относно членството в НАТО на тези, които прилагат санкции срещу Турция”, заяви Ердоган.

Критично отношение на Анкара към скандинавските страни, както и към Нидерландия, което на моменти е прераствало в остри конфликти, не е нещо ново. Новото е, че този път тя поставя това в контекста на разширяването на НАТО, което има няколко измерения.

Турция, една от най-важните членки на НАТО, чиято армия е втора по численост след тази на САЩ, иска в замяна на подкрепата си не само гаранции от скандинавските страни, че няма да неглижират въпроса със считаните от Турция за терористични групировки, но и ангажиране на НАТО по тези проблеми.

Недоволството на Турция касае повече Швеция, отколкото Финландия.

Преди време по време на дискусия в Стокхолм за евентуално присъединяване към НАТО, някои среди се бяха противопоставили на член 5 от устава на НАТО, давайки за пример Турция, която според тях “не трябва да бъде защитавана от НАТО”.

Другата посока на недоволството на Турция е, че скандинавските страни държат вратите си отворени за онези, които са напуснали Турция като политически бежанци от 70-те години на миналия век. Сега тя иска тези държави да променят тази си политика, но перспективата за подобна промяна от тяхна засега е неясна.

Русия реагира остро

Президентът Владимир Путин предупреди Запада в понеделник, че Русия ще отговори, ако НАТО започне да укрепва военната инфраструктура на Швеция и Финландия, които решиха да се присъединят към военния съюз на САЩ след нахлуването в Украйна, съобщиха световните агенции.

Путин каза, че разширяването на НАТО се използва от Съединените щати по агресивен начин за влошаване на и без това критичната ситуация с глобалната сигурност.

Путин също така каза, че наред с “политиката на безкрайно разширяване”, НАТО достига далеч отвъд евроатлантическите си компетенции – тенденция, която Русия внимателно следи.

Москва даде малко конкретни отговори за това какво ще направи в отговор на северното разширяване на НАТО, които агенциите определят като най-големите стратегически последици от руската инвазия в Украйна досега,

съобщава dir.bg

снимка БТА

Similar Posts