| | | |

Измиха си ръцете с НСО, те били изискали поставяне на железните решетки на входа на парламента

Националната служба за охрана е изискала от ръководството на Народното събрание поставянето на метални решетки на парадния вход на историческата сграда

Искането на НСО е било отправено в писмен вид със съответната експертна преценка до главния секретар на Народното събрание Габриела Килфанова. Съответно, Килфанова, която е работила като юрисконсулт и началник сектор в МВР преди кариерата й да продължи в парламента, е предоставила разрешението за монтирането им.

От НС уточниха, че поставянето на решетките е станало в събота и неделя. То е било предварително съгласувано с Министерство на културата, откъдето са дали зелена светлина, тъй като нямало нарушение на целостта на сградата.

Сградата е паметник на културата, поради което се изисква разрешение от компетентните органи.

В същото време от парламентарния пресцентър припомниха, че по същия начин – по искане на НСО са били поставени метални решетки на входа на другата парламентарна сграда, откъм Ларгото и срещу МС, през 2019 г.

Тогава също разрешението е дал предишният главен секретар на НС и поставянето им е било съгласувано с културното ведомство, тъй като и Партийният дом е паметник на културата, обясниха от пресцентъра.

Поставянето на металните решетки се случи три дни преди насрочените протести на превозвачи, бизнес, транспортни работници и таксиметрови шофьори, а впоследствие работодателите отмениха участието си.

Металните решетки предизвикаха бурни реакции и негодувание в социалната мрежа, а публично разкритикуваха решението депутати от ГЕРБ и “Възраждане”. Според опозицията поставянето на металната решетка на парадния вход на историческата сграда е заради страха на управляващите от протестиращите граждани.

От “Възраждане” настояха инициаторът да се извини публично, а решетките веднага да бъдат демонтирани. От мнозинството отвърнаха, че и по времето на председателя на НС Цвета Караянчева са били поставени решетки, само че на другата парламентарна сграда, пише Дир.бг

снимка Фейсбук
снимка Фейсбук

Similar Posts