| | | |

Позор! Зам. председателят на НС не знае какво работи и какви са задълженията на законодателната власт

“Основната цел на Народното събрание е да контролира изпълнителната власт!”

Коментар на редакцията на Budilnikbg: Aми не! Не е! Народното събрание на Република България е държавният орган, който упражнява законодателната власт в Република България или иначе казано основната цел на Народното събрание е да кове закони!

“Очаквах подобна реакция, имаше такава заявка още от заседанието от миналия петък. През почивните дни Борисов заяви, че ще направи такова искане и в сряда, когато се сменихме с Минчев, тогава цялата група на ГЕРБ влезе в зала и за мен бе ясно какво предстои”.

Това каза заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов в ефира на БНТ, който оцеля, след като в четвъртък бе гласувана неговата оставка. Тя бе поискана, след като той спря гласа на опозицията в лицето на г-жа Десислава Атанасова на заседание на НС миналия петък.

“Спрях микрофона защото правилника така изисква. Аз съм заместник-председател на НС и трябва да спазвам правилника, да съблюдавам всички народни представители да са равни пред правилата и направих точно това”, каза още той

“Многократно ме обвиняваха, че не спазвам духа на парламентаризма тъй като Атанасова е председател на ПГ на ГЕРБ. Искам да обърна внимание, че малко преди да се развие тази ситуация от ГЕРБ имаше декларация, която е по правилник 10 минути, а аз оставих Атанасова да говори с 3 минути повече. Това бе жест на уважение от моя страна към Атанасова и проява на разбирането на парламентаризма”, обясни той.

“Многократно заявих, след това Асен Василев имаше също изказване, след което по силата на правилника всяка една ПГ може да вземе отношение. Аз заявих многократно , че ще дам на групите да вземат отношение, но Атанасова не изчака реда си. поиска процедура, която не отговаря на правилника, злоупотреби с нея. След няколко забележки , че ще ѝ отнема думата, аз го направих”, каза още той.

По думите му, преекспонира се, че е взел думата на опозицията, както и искането му за оставка.

“Не се намериха разумни и издържани мотиви и аргументи, които да мотивират това искане. Действията на Атанасова е провокация. Опит да се покаже, че опозицията и ГЕРБ може да си правят каквото си искат”, каза той.

Той подчерта, че ако се върне времето назад, пак би постъпил по този начин.

“Аз се извиних на Атанасова, защото тя ми се е била обидила. Смятам, че съм постъпил абсолютно правилно. Правилата трябва да важар за всички”, разкри още Иванов.

По думите му, ситуацията с Димитър Главчев е различна, защото той е изгонил Корнелия Нинова от залата. Имаше наказание и наложи наказание и на друг колега. Тогава Главчев е превишил своите правомощия и то драстично”, добави той.

“Петков ми се обади още предишната вече, за да ме попита как може да ми окаже подкрепа. Аз му благодарих за желанието и че не искам да му отнемам времето, но той все пак реши да дойде”, разкри още Иванов.

Искането ми за оставка бе проверка за това, дали един вот на недоверие би минал и коалицията ясно показа, че такъв няма да мине, каза още той.

Мисля, че колегите от останалите парламентарни групи не само заявиха подкрепата за коалицията, но и ясната си подкрепа за мен, добави Иванов.

Решетките на парламента са абсолютна грешка. Не знам,. не мога да ви кажа кой е подписал за тяхното поставяне, каза още заместник-председателят на парламента

снимка Архив

Similar Posts