| | | |

Окончателно: Махат решетките на парламента, Минчев умува уволнения

Председателят на Народното събрание Никола Минчев съобщи пред бТВ, че днес се демонтират решетките от вратите на парадния вход на институцията след решението на Инспектората към културното министерство не просто да изиска свалянето им, но и да бъде наложена санкция върху ръководството на законодателния орган.

“Касае се за пропуск в процедурата по поставянето на железните врати – тя не е била съгласувана с Министерството на културата. Това е нарушение, и заради него МК също излезе с принудителна административна мярка, с която ни предписа да демонтираме вратите. Не зная защо не е съгласувано и с мен. Считам за правилно когато се получи оферта за поставяне на такъв тип врати, администрацията да дойде при мен и да ми обясни каква е офертата. Имаше председателски съвет, можеше да го обсъдим там”,

Ще продължим разговорите и другата седмица с главния секретар на НС Габриела Килфанова, за да установим къде са конкретните пропуски“, допълни Минчев.

„Дали ще има санкционирани, ще стане ясно другата седмица. До момента няма забележки към работата на Килфанова, която е главен секретар от 45-ото НС насам.“, заяви Минчев.

„Считам за правилно когато постъпи такава оферта, и аз да дам своето мнение преди утвърждаването на оферта – така Минчев коментира думите на депутата от ИТН Ива Митева, която го обвини, че се „крие зад администрацията“.

„Вчера получихме разпореждане да махнем вратите, няма да обжалваме, направо ще се съобразим с него“, допълни Минчев.

Монтажът на вратите струва 34 хиляди лева, цената на демонтирането не е ясна. Вероятно вратите ще бъдат прибрани от фирмата-производител

Има вероятност парламентът да не обжалва глобата, която ще наложи Министерството на културата, понеже не е спазен законът за паметниците на културата. Минчев все пак иска да види дали глобата няма да е максималната и тогава ще реши.

„Не е ясен размерът на глобата, която МК е наложило на НС, но със сигурност няма да бъде обжалвана“, допълни Минчев.

„Не ни е страх, тази охранителна мярка е по искане на НСО, което са длъжни да охраняват и двете сгради на НС. В другата сграда от две години има такива предпазни решетки“, добави Минчев.

Относно 11-те антикризисни мерки, които бяха обявени от правителството през седмицата, Минчев коментира:

„Не си купуваме народна любов така, опитваме се да помогнем на населението да се справи с кризите в този момент. Няма как подпомагането на населението да бъде тълкувано като купуване на народна любов“.

„За прилагането на мерките са необходими промени в данъчните закони, трите бюджета и ДОПК.“, допълни той.

снимка Архив

Similar Posts