| | | |

Интересите на избягалия в Белград банкер Цветан Василев изсветляват зад Gemcorp. Правителството работи тайно, но последователно за реабилитацията на Васил Божков и Цветан Василев

Интересите на избягалия в Белград банкер Цветан Василев изсветляват зад Gemcorp. С въпросната компания правителството подписа меморандум за сътрудничество и насърчаване на инвестициите им в енергийния сектор.

Това показват няколко косвени свързаности и повтарящи се поведенчески модели, които силно напомнят за бизнес активностите и политическите амбиции на Василев, преди да опразни банката си и да се скрие в чужбина.

Ако основателните подозрения се потвърдят, ще стане ясно и друго. А именно, че правителството работи тайно, но последователно за реабилитацията на Васил Божков и Цветан Василев. После двамата трябва да се превърнат в оръжия за разправяне с политическата опозиция на „Продължаваме промяната“.

Първият сигнал, че Gemcorp е свързана с Цветан Василев, ако не и негов директен параван, е кандидатурата й от 2014 година да оздравява Корпоративна търговска банка (КТБ). Предложението идва на 3 ноември 2014 г., след като вече са отхвърлени идеите на акционерите на банката и на Фонда на Оман. Тогава Gemcorp кандидатстват заедно с друга инвестиционна група EPIC. Те предлагат увеличение на капитала на КТБ до 5,2 милиарда лева под формата на ликвидност, с която банката да се върне на пазара и да обслужва задълженията си. Иска се обаче и държавна подкрепа, но такава не се дава.

Подобна стъпка от малък акционер трудно би могла да се обясни, освен ако няма търсене на златна възможност с малко да се изкара много. По това време обаче действа десетилетната практика на банковия пазар да не се допускат нови играчи, освен ако не са от световна величина или със силни протекции. Самата дързост на компанията да опита спасителна операция се свързва с подозрението, че Василев е бил готов да върне част от средствата, с които бяга от България месеци по-рано.

Неизвестно за обществото е, че през пролетта на 2013 година, когато управлява първото служебно правителство на Росен Плевнелиев, министър на икономиката е днешният финансов министър Асен Василев и косвено удря рамо на КТБ. Той е принципал на държавното участие в огромна част от държавните фирми и на всички в енергийния сектор. По това време техните пари са концентрирани главно в КТБ, но има обществен натиск статуквото да се промени. Влоговете да се разпръснат в повече банки и така рискът за фирмите от съхранението на всички яйца в една кошница да се намали.

Първият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков не желае или не умее да се справи с проблема и вместо да изготви правила, съставя насоки с препоръчителен характер фирмите да деконцентрират влоговете си и да подбират банки на конкурсен принцип.

Половинчатостта на политиката му се поправя от служебния министър Калин Христов, който предлага постановление на Министерския съвет, превръщащо диверсификацията в задължително действие, и тя престава да е само препоръчителна.

Според източници от администрацията на Министерския съвет Асен Василев е поканен да се включи като вносител в предложението за постановление, но отказва.

Успоредно с това обаче КТБ финансира една от големите сделки на лица, свързани с неговия приятел и днешен началник – премиера Кирил Петков. Компанията „Волаком“ АД, на която Петков е съосновател, получава изгодни условия за инвестиции в Индустриалната зона на Божурище. Като източник на финансиране на компанията се сочи именно КТБ.

„Филтър“ изпрати запитване в Министерския съвет дали „Волаком“ е получила финансиране от КТБ, докато в компанията са участвали премиерът и неговият баща. Попитахме също и Финансовото министерство за евентуалния отказ на министър Василев да подпише постановлението за диверсификация на банките, в които държавните фирми влагат средствата си. До приключването на броя отговори така и не ни бяха дадени.

На фона на всичко това като невинно съвпадение изглежда още един детайл от легитимацията на Gemcorp пред обществото и правителството. На срещите във Вашингтон, където официално финансовият и енергийният министър на България се запалват по партньорство с Gemcorp, интерес проявява още една компания. IP3 на американския адмирал от резерва Макъл Хюит. Последното е много интересно, защото по подобен начин преди девет години Цветан Василев подкрепи политическия проект на Николай Бареков. Тогава партията „България без цензура“ е представена като консервативен проект и на едно от събитията й присъства генералът от резерва Уесли Кларк. За разлика от Хюит, който е адмирал само с една звезда (флотилен адмирал по нашите критерии), Кларк е с четири звезди, командвал войските на НАТО в Европа по време на войната срещу Югославия и заема най-високото звание за мирно време – генерал. Впоследствие става ясно, че пенсионираният Кларк има фирма за консултантски услуги, а публичните лекции и речи са част от услугите, за които получава възнаграждения.

Най-голям повод да се подозира, че всички косвени връзки и слухове имат основание, е бързането на правителството да подпише меморандума. Всяка уважаваща себе си компания провежда дю дилижънс (Due Dilligence), на всяка друга фирма, с която започва стратегическо партньорство. Това е процес по установяване на реалната собственост, задълженията, вписани и скрити, репутацията и рисковете от партньорството с дадена фирма. В България международни компании аутсорсват подобна дейност и оттук се проверяват потенциални партньорства по целия свят.

Само българското правителство действа прибързано и без видимо да е проверило кой стои насреща му, а това най-често се обяснява или с неопитност и глупост, или със скрити мотиви.

Източник: Филтър

Similar Posts