| | | |

Венко Сабрутев шокира с невежество и поиска невъзможното

Шокиращо изявление направи тази сутрин в тв ефира депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев – поиска Скопие да ни върне костите на цар Самуил., а те се намират в Гърция

„Северна Македония и наложеното ѝ вето за присъединяването и в Европейския съюз не е водеща тема за хората към настоящия момент. Няма да вдигнем ветото, ако Северна Македония не даде гаранции и жестове, че ще изпълни ангажиментите си. Един такъв жест е връщането на костите на цар Самуил у нас.“

Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев пред БНТ.

Костите на цар Самуил обаче се намират в Гърция и България отдавна води преговори в гръцките власти за тяхното връщане. Те не се намират под юрисдикцията на Скопие и да се поставя като условие пред РС Македония връщането им в България в контекста на вдигане на ветото е необяснимо, освен ако Сабрутев не е объркал историята, пише „Епицентър. Бг“.

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата „Свети Ахил” на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието. Въпреки отсъствието на надписи Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

Гърция е готова да направи размяна за костите, ако получи няколко стари византийски ръкописа, които сега се намират в България. Този въпрос бе многократно поставян пред Бойко Борисов по време на неговото управление, но българските историци и по-специално проф. Аксиния Джурова, която съхранява тези византийски ръкописи, отказват да направят тази размяна.

От своя страна премиерът Кирил Петков поставил „задача“ пред български историци да направят всичко възможно, да дадем на гърците, каквото искат, за да получим мощите на цар Самуил, „защото с този акт искал да остане в историята“.

Според депутата от ПП Венко Сабрутев актуалните теми за хората са инфлацията, цените на горивата и газовата криза, а не Северна Македония. Македония трябва да изпълни своите ангажименти и да направи жестове към България, с които да потвърди пред българския народ, че ще промени своята политика, подчерта Сабрутев.

По думите му следва да се търси национален консенсус за Северна Македония и няма как да се очаква еднолично решение по темата. Всяка една институция трябва да стъпи в своята роля, трябва да се говори с президента, правителството и да има национално съгласие сред хората, обясни Сабрутев

снимка Архив

Similar Posts