| | | | |

Митрофанова, Румен Петков и шефът на СОС на литургията в “Св. Неделя”, където са мощите на светите братя

С тържествена света литургия, отслужена в катедралния митрополитски храм “Св. Неделя” започна празникът на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност в столицата – 24 май, съобщават от Светия синод.

Празничната служба бе уважена от Нейно Превъзходителство Посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова и от служители на Руското посолство у нас, както и от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, и други високопоставени лица.

В деня, в който отдаваме всенародната си почит към великото дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, и който е един от най-светлите български празници, изразяващ желанието на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане, многобройно духовенство и множество благочестив народ отправиха заедно молитви към Бога, събрани край мощите на светите братя Кирил и Методий, които за първи път идват в България.

Празничната литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Теофил от манастира Есфигмен, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, храмовото духовенство и десетки предстоятели на софийски храмове.

По време на свещеническото причащение празнично слово за Солунските братя произнесе ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство. В края на литургията епископ Поликарп, като преподаде патриаршеския благослов на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, поздрави голямото множество боголюбив народ и каза:

„Тържествен и празничен е днешния ден. Денят, в който всички ние, с едно сърце и с една уста почитаме паметта на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Почитаме днешния ден и като Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжнина. Особено тържествен и радостен е денят, защото тук сред нас, в храма на света великомъченица Неделя се намира мощехранителница, която съхранява частици от мощите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. В мощехранителницата има още и частица от Честното дърво, на което беше разпнат нашият Спасител Господ Иисус Христос, както и камъче от Голгота – хълмът, на който смъртоносно пострада Христос.

В днешния ден сме изпълнен с особена трепет и радост Богу. Всеки от нас, застанал пред тази велика светиня за славянските народи и светото Православие, ние отправяме гореща молитва към Бога. По молитвите на нашите първоучители, Господ да ни благослови, да ни укрепи във вярата и в живота, да насърчи всеки един от нас в надежда, в любов един към друг, в добродетелност и духовно преуспяване. Радвайки се на светостта, да бъдем проводници на мира, човещината, братолюбието в света, в който живеем. Светите братя Кирил и Методий просияха със своята вяра и упование в Бога, просияха в святост и се удостоиха да станат дръзновени застъпници пред неговия престол за нас. Нека нашата любов към тях бъде залог за тяхната молитва и благословение към всички. Нека те да благословят нашия български народ и целия славянския род, и всички които обичат Господа“ – каза в словото епископ Поликарп и благодари на архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен, който донесе светите мощи и ни направи съпричастни към благословението на равноапостолите.

Духовното тържество в храма завърши с гръмко многолетствие, подето от стотиците вярващи, които поклонили се на светите мощи имаха възможност да останат в храма. Желаещите да се докоснат до светините продължиха да чакат чинно реда си, извивайки се в дълга редица, стигаща чак до ул. „Витошка“.

Да се поклонят на мощите на светите равноапостолни Кирил и Методий в храма дойдоха и министър-председателят Кирил Петков с неговия екип. Те бяха посрещнати от викарния епископ Поликарп и от архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир. Премиерът благодари на викария и на отец-игумена за възможността да се благослови от светите мощи и за това, че те идват у нас точно в този ден, в който целият български народ почита светите братя, българската азбука и славянската култура.

Своята почит към светите равноапостолни Кирил и Методий оказа и ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ Браницкият епископ Пахомий, придружен от зам. ректора йеромонах Мелетий, дякон Слави Спасов и множество ученици от Семинарията.
Специално да се поклонят на светинята в София, в столицата дойдоха и част от сестринството на гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча“ край с. Акритохори, водени от игумения Якова

Източник: bg-patriarshia.bg

снимка Светия Синод
снимка Светия Синод

Similar Posts