| | | | |

Неофициално излезе още едно име, което ще се кандидатира за шеф на БНТ

Ден преди крайния срок за подаване на документи в конкурса за генерален директор на БНТ, официални кандидатури не са внесени, но все пак намеренията на някои от сочените за сигурни кандидати вече са ясни. Бившият шеф на новините в Би Ти Ви Венелин Петков със сигурност ще се кандидатира за генерален директор на обществената телевизия, научи Mediapool от свои източници.

Същото ще направи и настоящият директор на БНТ Емил Кошлуков, който в четвъртък потвърди тези си намерения пред няколко медии, макар до момента да не беше давал подобни заявки публично.

За сметка на това Камен Воденичаров, който беше сочен за един от фаворитите на “Има такъв народ” за директорския пост в БНТ, се отказа от надпреварата.

Освен Воденичаров, и името на Крум Савов се завъртя като евентуален кандидат с подкрепата на ИТН. И Воденичаров, и Савов водят предавания в телевизията на Слави Трифонов.

От месеци неофициално се говори, че “Има такъв народ” имат желание начело на БНТ да бъде избран техен доверен човек. Не е ясно и дали отказът на Воденичаров означава, че партията се е отказала от желанието си за БНТ. Новият председател на СЕМ Соня Момчилова също е близка до ИТН и текстописец на песни в албумите на Слави Трифонов. Но за бъде избран който и да е от кандидатите, той/тя трябва да получи поне 3 гласа от 5-членния състав на СЕМ.

Освен това партията на Слави Трифонов открито критикува настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, който всъщност изглежда няма как да събере 3 гласа, за да бъде преизбран, но все пак заявява, че ще се е кандидатирал за поста. По инициатива на Тошко Йорданов от ИТН дори бяха направени извънредни проверки на избора на Кошлуков за шеф на БНТ.

От около месец неофициално се говори, че журналистът и издател Асен Григоров също ще е кандидат за поста и той се ползва от подкрепата на мандатоносителите от “Продължаваме промяната”. За Венелин Петков пък се твърди, че има такава от “Демократична България”.

Колко и кои ще са кандидатите за поста, ще е ясно официално след 17 часа в петък, когато изтича крайният срок за подаване на документи. След това СЕМ ще изслуша концепциите на допуснатите кандидати на 27 и 28 юни. На 29 юни членовете на медийния регулатор ще гласуват.
Мандатът на Кошлуков изтича на 5 юли.

По закон СЕМ е независим специализиран орган, а конкурсът за генерален директор на БНТ се води именно от медийният регулатор и би следвало решението кой да заеме поста да се основава на проведения конкурс и това как са се представили кандидатите. В действителност обаче членовете често остават лоялни към издигналите ги за поста. Засега обаче няма ясно мнозинство около която и да е от евентуалните кандидатури.

По-рано този месец съставът на СЕМ беше обновен и в момента няма членове с изтичащ мандат – попълнени са и двете места от президентската квота, както и трите от парламентарната. Соня Момчилова и Габриела Наплатанова са назначени от президента Румен Радев, а останалите членове са издигнатата от “Продължаваме промяната” Симона Велева, предложената от “Демократична България” Пролет Велкова, както и издигнатата от ГЕРБ през 2019 година Галина Георгиева.

През април управляващите имаха намерение да разширят състава с още двама членове и то преди да приключи процедурата за избор на генерален директор. Това обаче вече трудно ще стана за оставащото време.

снимка БНТ

Similar Posts