| | | |

След коалиционния съвет: Темата за Скопие задължително през НС, но по “една писта” ВИДЕО

Обединихме се, че за нас най-важно е да има широко съгласие по темата за Република Северна Македония. Затова задължително ще мине през обсъждане в Народното събрание. Препотвърдихме си това обещание. Дотогава ще оставим дипломатите във Външно министерство да продължат своята работа. Те активно работят и се опитват да защитят българския интерес, заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова след извънредния съвет на коалицията тази вечер в Министерския съвет.

По думите й, коалицията ще действа единно, но трябва експертите да бъдат оставени да работят и да намерят най-добрия начин да е представена българската позиция и защитена от всеки един партньор.

Бориславова съобщи, че управляващите са обсъждали как да се подобри законодателната дейност и нейното действие.

Важно е да имаме актуализация на бюджета, каза още говорителят на кабинета и добави, че на съвета се е обсъждала и темата за актуализация на бюджета, като от 6 до 10 юни тя да се разгледа в комисиите в НС.

Лена Бориславова също така посочи, че на днешната среща се е говорило и за необходимостта експертните Коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение.

“Друга важна тема беше плана за възстановяване и устойчивост. На НС му се очертава да извърши изключително тежка дейност, тъй като трябва да приеме над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи”, допълни началникът на кабинета.

“Опитахме се в името на конструктивния диалог да обсъждаме наболелите теми по отношение на Република Северна Македония и бъдещата актуализация на бюджета. Всяка една партия препотвърди позициите си по отношение на Скопие. Обединихме се, че пистата, по която България трябва да върви е една по този казус. Надяваме се на бъдещи положителни действия от Скопие и дипломатите на МВнР”. Това каза депутатът от “Има такъв народ” Станислав Балабанов

Срещата в Министерския съвет се проведе след видеообръщението на премиера Кирил Петков на 20 май, в което той призова за свикването на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за състоянието на преговорите със западната ни съседка.

Премиерът тогава отбеляза, че в КСНС следва да участват всички партии, всички служби и президентската институция, а министерството на външните работи “да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония”. Този доклад, по думите му във видеообръщението, ще бъде обсъден на днешния коалиционен съвет. При посещение в Рим за 24 май Петков аргументира искането си за КСНС с необходимостта да бъде отчетен прогресът по диалога между двете държави през последните шест месеца.

Изявленията преди съвета

На влизане в МС Атанас Атанасов, депутат от парламентарната група на ‚Демократична България” и заместник-председател на парламента, заяви пред журналисти, че не знае какво ново би научил днес по темата РСМ. За съжаление към настоящия момент няма условия да се вдигне ветото. България има национален интерес да бъде заобиколена от съюзници, но по никакъв начин не помагат и нашите партньори от Северна Македония, каза той.

Атанасов подкрепя свикването на КСНС. “И се учудвам защо г-н президентът не казва нищо”, отбеляза той. Попитан дали има напредък по темата за последните шест месеца, той каза: “Моето притеснение е, че няма”.

Атанас Атанасов обърна внимание, че кандидат за Европейския съюз вече е и Украйна. Да не се получи така, че заради Македония да не влезе и Украйна, коментира той. На уточняващ въпрос дали смята, че членството на двете държави може да бъде обвързано, Атанасов посочи: Както се казва, има някакъв ред на опашката.

Според Станислав Балабанов от “Има такъв народ” (ИТН) няма нужда от свикване на КСНС, защото, по думите му, България е с ясна позиция какво очаква от РСМ. Какво да се обсъжда на този съвет, след като има ясна позиция от страна на всички парламентарно представени партии, каза той на влизане в МС. И добави: “Е, да, с изключение на един външно-политически екип и един министър-председател, който в последните два месеца водеше друг тип политика в тази насока. Може би затова сега е призивът за нов КСНС”.

“Едно от нещата, които трябва да се случат в РСМ, като юридическа гаранция въобще за старт на някакъв процес, за да видим от тяхна страна някаква активна дейност по този казус, е да отворят промяна в Конституцията и там да запишат с големи букви, че българският народ е с равни права с всички останали народи”, коментира Балабанов. “Не малцинство, а народ с равни права”, уточни той.

Попитан за други теми, които стоят на дневен ред в коалицията, Балабанов каза, че предварителният дневен ред на заседанието на МС е бил един, а после друг. Според него “като че ли нарочно” правителството е приело Плана за еврото, без предварително обсъждане и анализиране. Депутатът определи това като “недостойно”. Другият казус, който той засегна, е темата за т.нар. “български вариант на закона “Магнитски”. Той определи проектозакона като “най-голямата бухалка” в публичното пространство. Балабанов разказа, че тази точка е била в дневния ред на заседанието на правителството на 30 април на сайта на МС като точка осем. Тя, по думите му, е предвиждала сформирането на работна група с “една-единствена задача – да изготви законопроект, който да е насочен към съхраняването, запазването на националната сигурност в България 2022”. Депутатът от ИТН каза, че темата не е била обсъждана с коалиционните партньори.

“Всички се изправихме срещу Бойко Борисов и казахме: “Край на този модел, край на бухалките, да върнем доверието в институциите, сега в момента се оформи една нова идея за една огромна бухалка, което е, как да ви кажа, унизително”, каза Балабанов. Той призова коалиционното споразумение да се спазва и да няма еднолично управление.

Пред журналисти в парламента вчера лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова каза, че има основание да се свика КСНС.

Следващият коалиционен съвет ще е във вторник.

Similar Posts