| | | | |

Гюров с оправдания за БГ варианта на „Магнитски“: Темата е извадена от гардероба, за да всява смут

Доколкото разбрах, това е работен проект на министерството на правосъдието, не е нещо, което е готово да бъде представено и обсъждано както в парламентарните групи, така и в коалиционния съвет“

Това обясни Андрей Гюров – председател на ПГ „Продължаваме Промяната“ и член на Изпълнителния съвет на партията. Според него темата е извадена от гардероба, за да всява смут.

Българският вариант на американския закон „Магнитски“, както добива популярност, предвижда създаване на нов държавен орган, който трябва да бъде оглавен от министъра на финансите. В парламента вчера се стигна до напрежение по темата.

„Аз мисля, че България има нужда от засилване на съдебната система, така че тя да бъде по-прозрачна и да бъде в защита на българските граждани. В във всички случаи, когато бъде изготвен такъв проект, той трябва да бъде съобразен както с българското право и конституция, така и с европейското право“, отбеляза той.

По думите му има механизми, които могат да се използват на европейско ниво например в преследването на средствата и корупционните интереси на руските олигарси.

„Това става по един доста уреден начин от Европейската централна банка със съответните инструкции към местните национални банки. Не виждам защо и на българско ниво да няма нещо подобно, което пак подчертавам, трябва да бъде съобразено с правните норми и мисля, че ще бъде от полза за България, за българската икономика и за българското общество“, заяви Андрей Гюров.

Така по думите му ще могат да се филтрират корупционни капитали, които де факто инфилтрират нашите политика и икономика и прокарват чужди интереси.

Имаме ли готовност за въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г.?

„Има техническа необходимост да се предприемат стъпки от паричните институции, за да може технически прехода към евро да бъде подсигурен. Тази процедура изисква около 18 месеца и е абсолютно важно и необходимо на този етап този процес да бъде стартиран“, обясни Андрей Гюров.

Това беше обсъдено с нашите коалиционни партньори на експертни съвети, на които аз съм присъствал в министерството на финансите. Два такива експертни съвета, в които с представители на министерството на финансите, на БНБ и на всички коалиционни партньори се съгласихме, че този технически план ще бъде стартиран така, както е одобрен от министерския съвет“, отбеляза още той.

„Вчера паралелно с това върви процедура в БНБ, където се изготвя анализ на ползи и предизвикателства от приемането на еврото, Първо искаме да видим анализа, да го обсъдим в парламента, и след това да видим дали 1 януари 2024 г. е най-удачната дата да се присъединим към еврозоната. Тук не виждам никакво противоречие“, смята той.

Ще има ли промени в коалиционното споразумение?

„Специално за коалиционното споразумение не мисля, че трябва да има особена промяна“, заяви Андрей Гюров.

По думите му в него ясно са заложени всички цели и приоритети, около които се обединяват коалиционните партньори.

„Това, което виждаме в момента, всъщност е, че за съжаление по външни и вътрешни причини темпът, с който се отработват мерките, заложени в коалиционното споразумение, не е достатъчно добър. За това нашият призив към нашите коалиционни партньори всъщност е, а да оставим настрана евтините политически дивиденти и желанието да се представим добре пред нашите избиратели“, заяви той.

По думите му приоритет трябва да са борбата с корупцията, справянето с ценовите кризи, както и подпомагането на най-уязвимите групи от населението.

Ще я бъде ли четворната коалиция или не?

„Досега всеки месец, след това и всяка седмица, се прогнозираше, че коалицията ще се разпадне, а тя досега не се разпаднала“, отбеляза Гюров.

Според него в държавата няма интерес от това да се разклати политическата обстановка и да отиваме към едни нови избори и несигурност.

„Влязохме в политиката в един много интересен период и множество кризи както отвън, така и вътре политически, така че не е учудващо, че има доста напрежение сред парламентарните сили“, коментира още Андрей Гюров.

„Такива сили има и отвън и отвътре, след като последните месеци започна война в Украйна, има очевиден натиск от геополитическа гледна точка и съответните проксита вътре в страната. Съвсем нормално е хората да са изнервени, политиците да са изнервени и да се търсят евтини политически дивиденти от множество скандали, които в крайна сметка не са в дневния ред на обществото“, отбеляза още той.

снимка Архив

Similar Posts