| | | |

Ердоган потвърди, че блокира Финландия и Швеция за НАТО, предстои разговор с Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган държи на ветото си спрямо молбите за членство в НАТО на Финландия и Швеция, обвинявайки държавите, че са меки към “терористи”, съобщават световните агенции.

“Докато Реджеп Тайип Ердоган е начело на турската държава не можем да кажем “да” на приемането в НАТО на държави, които подкрепят терора”, е заявил Ердоган, цитиран от вестник “Хюриет”.

Разговорите на Анкара с представители на двете държави, състояли се през седмицата, не са протекли както се е очаквало, е заявил Ердоган пред турски журналисти в самолета при връщане от Азербайджан.

Турският президент е посочил, че Финландия и Швеция не са предприели очаквани стъпки за борба срещу тероризма.

В момента Турция е единствената страна-членка на НАТО, която публично блокира започването на процеса по приемането на двете държави в Алианса.

Анкара оправдава позицията си като казва, че Финландия и Швеция подкрепят смятани от нея за “терористични организации” каквато е Кюрдската работническа партия (ПКК). Турция настоява и за екстрадицията на лица, смятаните от нея за “терористи”, от двете държави. ДПА отбелязва, че не е ясно кои са лицата, които Анкара визира. Според турската медия списъка за екстрадиция съдържа името на Рагип Зараколу, издател, който критикува управлението на Ердоган и живее в Швеция.

Пред журналисти турският президент е споменал факта, че в деня на пристигане на делегациите от Финландия и Швеция по националната шведска телевизия интервю е дал Салех Муслим, който е член на сирийката кюрдска администрация в Североизточна Сирия, отбелязва Асошиейтед прес. По думите на Ердоган конкретната случка е доказателство, че Швеция подкрепя сирийските кюрдски бойци, които Турция приема като разклонение на незаконна кюрдска групировка, която води въоръжена борба срещу турските власти от 1984 г./ dir.bg

снимка Архив

Similar Posts