| | | | |

Иван Гешев заби звучна плесница на лобистите на легализирането на леките наркотици у нас – Владислав Панев от ДБ мигновено писна и му поиска оставката

Главният прокурор Иван Гешев удари звучна плесница на вносителите на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с който част от депутатите от „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ настояват за легализирането на преработката на индустриален коноп в България, пише “Труд”.

За всеки е ясно каква е крайната цел на този законопроект – допускането на леките наркотици у нас, т.е. на употребата на марихуана.

В петък Гешев изпрати в Народното събрание отрицателно становище относно приемането на подобна законова поправка, като изтъкна поредица аргументи. От това, че вносителите не са си мотивирали предложението адекватно, до това, че подобна промяна не е целесъобразна, а не е изяснено и как ще се подобри контролът над разпространението на наркотични вещества сред уязвимите обществени групи.

Реакциите на засегнатите страни, не закъсняха. Зеленият депутат от „Демократична България“ Владислав Панев не издържа и отговори на главния прокурор с писклив пост във фейсбук. Според Панев становището на Гешев било аргумент за неговата оставка. „Бъркайки се незнайно защо в работата на законодателната власт, дава мнение, че не подкрепя предложението в България да може да се преработва индустриален коноп (който не е за пушене). Нямало да има достатъчно контрол. Сякаш сега като всичко е забранено (освен отглеждането на индустриален), контролът е велик и никой не пуши трева“, написа Панев в социалната мрежа.

Всъщност е добре депутатът Панев, на когото често се налага да трие определени постове и снимки от страницата си, да си припомни българските закони и стъпките на законодателния процес. Изразяването на институционални становища по законопроекти от името на прокуратурата не е „бъркане незнайно защо в работата на законодателя“, а законоустановена практика, която се следва от десетилетия. Така функционира демокрацията, която изглежда вече се явява пречка пред напъните на Четворната коалиция да пробутва противоконституцинни текстове и цели закони. Становища имат право да изпращат и любимите на Панев и неговите партньори неправителствени организации. Значи, когато нещо ни харесва – може, но, ако противоречи на нашия светоглед, то това е намеса.

В емоционалния си унес депутатът от „Демократична България“, който очевидно е фен на легализирането на марихуаната, признава с поста си и, че внесеният проект под предлог „легализиране на преработката на индустриалния коноп заради икономически ползи и зелени политики“ цели именно широкото отваряне на вратата към законната употреба у нас на т.нар. „лека дрога“. Тази фабула е добре известна из средите, в които Панев се изживява, а партията, която представлява, нееднократно се е обявявала в подкрепа на легализирането, както на наркотиците, така също и на узаконяването на гей браковете и правото на еднополови партньори да бъдат вписвани като законни родители на децата си.

За всеки трезвомислещ човек е ясно, че тази неолиберална доктрина крие сериозни рискове и ще има негативни последици за българското общество. Да вземем само последиците от това, че с легализирането на конопа, респективно на марихуаната, случаите на пътни инциденти, завършили със смърт, неминуемо ще се увеличат драстично. От години се забелязва трайна практика, все повече тежки катастрофи да се предизвикват не от пияни, а от дрогирани шофьори. Трагичната гибел на журналиста Милен Цветков е пример именно за това. Парадоксът е, че Цветков, който бе убит от дрогиран шофьор, малко преди катастрофата работеше именно за „Демократична България“, която днес иска да разреши „леката дрога“.

Още по-абсурдното е, че коалиционната партньорка на Панев – правосъдната министърка Надежда Йорданова иска оставката на Гешев, защото след инцидента с Милен Цветков, той издаде указание към прокурорите да използват законовата възможност и да искат от съда да конфискува пътните транспортни средства на дрогирани шофьори. Главният прокурор дори препоръча още преди две години изменения в законодателството, с които да се засили превенцията чрез увеличаване на държавната репресия спрямо дрогирани и пияни шофьори, които се явяват основна причина за високата смъртност по пътищата. Но понеже прокуратурата няма законодателна инициатива, отговорността за прокарването на тези промени е именно на депутатите. Вместо това, обаче, те настояват не за ограничаване, а за поставянето под още по-голям риск на живота и здравето на всички нас.

Животът е устроен просто. Утре поредният хлапак ще се качи в мощен джип, подарен от богатите му родители. Преди това ще се е напушил с джойнт и ще помете майка с детска количка на пешеходната пътека. Дори и да се стигне до ефективна присъда, тя ще е минимална. Защо ли? Защото Панев ще е прокарал през парламента поправката за конопа, срещу която се обявява Гешев, а адвокатът на напушения джигит ще е пледирал в съда, че младежът всъщност не се е надрусал, а е взел лекарство от коноп, защото имал депресия. И съдът ще го оневини или в крайна сметка ще му даде година затвор, която присъда „маминото синче“ ще прекара в общежитие и на шестия месец ще е на свобода.

Ясна е фиксацията на Панев срещу Гешев. Тя всъщност е придадена, защото е плод на фиксацията на неговия бос – Иво Прокопиев. Но тук освен, че главният прокурор е изключително прав в становището, с което се противопоставя на лобистка поправка, тип „Ванко 1“, дали някой законотворец ще има смелостта да застане очи в очи с близките на жертви на дрогирани шофьори? Ще отидат ли Панев и останалите законодатели-лобисти, които очевидно са добре мотивирани за това толкова належащо „законотворчество“, на среща със семействата на млади момичета и момчета, чиито живот е изгубен или в най-добрия случай разбит от употребата на наркотици? Защото почти няма наркоман, който да не е започнал от „безвредната“ марихуана, която тази перверзна власт иска да направи законна.

снимка Архив

Similar Posts