| | | |

Намериха им цаката: Ето как хотелиерите у нас ще скубят украинските бежанци

Ориентировъчно украинските бежанци в Пловдив и региона са около 5000 души. И досега те не бяха настанени в частни хотели, а предимно по къщи на доброволци и на свободен наем, пише “Марица”.

В момента в правителствения портал, разработен специално заради хуманитарната криза, стоят едва двама участника в досегашната програма за настаняване на бягащи от войната – един малък хостел и Младежкият център край Гребната. Последният обаче ще трябва да разсели досегашните си гости до 31 май, тъй като през лятото ще работи на пазарен принцип. Вече има и резервации.

Какъв е планът (ако въобще има такъв)? Най-нуждаещите се и бедни украински граждани ще бъдат настанени в бившата Белодробна болница, където местата са около 160. Тоест за прием там ще трябва да бъде изготвен строг и ясен механизъм, по който да се отсеят крайно нуждаещите се от по-малко нуждаещите се.

Къде ще отидат бежанците

Според правителствения план украинските граждани могат да излязат на свободен наем, да бъдат настанени във ведомствени държавни бази или в частни хотели, които ще се възползват от новата хуманитарна мярка. Тук вариантите са два – хотелиерите да получават по 15 лева за храноден на човек или по 10 лева само за нощувка. За протокола – досега местата за настаняване получаваха по 40 лева на ден на човек.

Кои ведомствени бази ще приемат бежанците, не е ясно. Няма публични данни и кои точно хотели по градове са се включили в държавната програма. От националния кризисен щаб за бежанците само съобщиха, че интерес от частния бизнес има и вече са осигурени над 25 000 легла в цялата страна.

Повече от ясно е, че този интерес не се дължи на 15-те лева храноден, покрит от държавата. В мярката на правителството ясно е записано, че за услугите нощувка и триразово хранене не бива да се искат повече пари от настанените, но хотелиерите могат да им предоставят допълнителни услуги, които да се таксуват – интернет, паркинг, почистване на стаите, пране и кърпи, анимация за деца, ползване на фитнес, СПА процедури и т.н. Така общата цена може да се доближи до пазарните и хотелите да не са на загуба.

Хората в туризма са категорични, че в програмата се включват предимно нискокатегорийни хотели, които не са успели да уредят предварителни резервации и висока заетост през лятото. Дотациите към хотелиерите ще продължат точно три месеца – до края на август и парите за тях не са на данъкоплатците, а по европрограми, побърза да уточни министърът на туризма Христо Проданов.

Една истинска история с добър край

Кремена Антонова е пловдивчанка, която заедно със съпруга си управляват хотел под аренда в Созопол. Още от началото на април е настанила около 120 бежанци. Така почти цялата база от общо 140 легла е била заета с бягащи от войната. Направили детска площадка специално за украинските деца, майките им пък с готовност се включвали да помагат с каквото могат, главно в кухнята. Не било лесно и безметежно, бягащите от войната получили и психологическа помощ.

В последната седмица обаче и Кремена, и гостите на хотела ѝ са пред едно голямо неизвестно. Първите резервации на туристи в базата са на 16 юни, престоят е предварително капариран и места трябва да има, разказва дамата. По нейни наблюдения процесът с разселването на бежанците от морските курорти ще се реши и по естествен път.

В последните дни украинските ми гости просто си събират багажа и си тръгват обратно към родината. Това, естествено, важи за хората, чиито домове не са пострадали от военните действия и се намират в райони, далеч от танкове и бомбардировки. Други пък си намират квартири на свободен наем, паралелно с това – и работа.

В момента, в който се изяснила правителствената програма, мениджмънтът на хотела събрал всичките си украински гости и им предал ситуацията в детайли. Да, чуха се и вайкания „излиза, че за 15 лева само сух хляб трябва да ядем”, но хората като цяло бяха наясно, че нещата кардинално се променят, разказва Кремена Антонова.

Самата тя пък измислила друг план за тях – набързо организирала отваряне на шивашки цех, където в момента се трудят украински жени. Нещата потръгнаха много добре, шием спално бельо, работно облекло и др., доволна е дамата. Капацитетът бързо се удвоил. Вече е назначила още четирима души по програмата „Заетост за теб”.

Досега бяха бежанци, сега ще ги интегрираме

Правителството и работодателите се обединиха около тезата, че настана моментът, в който бежанците да се интегрират в България. Бяха направени немалко стъпки, които да подпомогнат процеса по наемането на украинци на работа.

Стимулите за работодателите са: осигурена минимална работна заплата плюс осигуровки за три месеца. Парите отново не идват от държавния бюджета, а по програма „Развитие на човешките ресурси”. В допълнение – отново през работодателите за същия срок ще се изплащат и по 400 лева за покриване на разходите за наем на жилище.

А работа има – както в традиционния за украинците туристически сектор, така и във вътрешността на страната. В Пловдив например има десетки обяви за служители с временен статут и в производството, и по ресторанти и хотели.

снимка Архив

Similar Posts