| | | |

Атанас Пеканов: Не съм сигурен, че 1 януари 2024 е точната дата за влизане в еврозоната

Трябва да бързаме с приемането на еврото, но не и без да спечелим доверието на хората, смята финансистът

Ситуацията е на изключителна несигурност, прогнозите за горива и храни са зависими от развитието на войната. Цените на горивата ще са на завишени стойности – на около 100 долара за барел.

Това прогнозира в ефира на Нова ТВ бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов.

Що се отнася до приемането на еврото, добре е да се води дискусия, с аргументи и факти. Анализи има. Сега ситуацията леко се промени – ползите смятам, че ще са повече за България. Основната – засилено доверие над банковата система, защото ще бъдат наблюдавани българските банки и от Франкфурт. Ние ще имаме право да участваме и във вземането на конкретни решения, а не само да ги репликирме. Но инфлацията е една от причините, която притесняват хората. Имаме една силна инфлационна среда, затова не трябва да се неглижират страховете на хората. Виждам обаче нещо позитивно – вече има плана за влизане в еврозоната, който е добре да върви с една солидна информационна кампания и мерки в защита на фирмите, посочи Пеканов.

Според него, тъй като ние сме във валутен борд влизането в еврозоната ще има ограничени последици. Страхът от поскъпването е резонно и това би могло да доведе до по-висока инфлация. Тоест, трябва да се спечели доверието на хората, смята бившият служебен вицепремиер.

Не зная обаче дали 1 януари 2024 година е точната дата, когато трябва да влезем в еврозоната, защото и тогава средата ще бъде проинфлационна. Успокоението на инфлацията ще изисква време. Нужно е да бъдат успокоявани и хората, както и да се вземат много конкретни мерки. Ние трябва да бързаме, но техническото време е много малко – само 18 месеца, подчерта Пеканов.

снимка Архив

Similar Posts