| | | |

Изявлението на Константинова за бежанците беше нелепо. Това е най-мекият израз, който мога да използвам

„Намирам изявлението на вицепремиера Калина Константинова от вчера, и като тон, и като съдържание, за изключително нелепо.

Това е най-мекият израз, който мога да използвам. Това беше един опит чрез острия тон да се компенсира видимият административен хаос и организационните неуредици, които съпътстват целия процес по преместването на бежанците от хотелите по морето. Това е една стара слабост на административните структури, които се занимават с бежанците.

Нека се върнем в самото начало в първите дни на войната и да видим начина, по който бяха посрещнати. Слава Богу, че бяха доброволците и неправителствените организации, които се включиха тогава. С безкрайно учудване следях коментарите на бежанците, които не знаеха къде отиват днес”.

Това заяви в студиото на „Денят на живо” бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Припомняме, че днес е последният ден, в който бежанците трябва да напуснат хотелите по Черноморието ни и да се преместят в държавни бази. Част от тях обаче отказаха. В понеделник вицепремиерът Константинова обяви, че тези, които са отказали помощ от държавата, ще бъдат настанени в буферни центрове в Сарафово и Елхово. Това предизвика редица коментари.

Бившият министър коментира и развитието на войната в Украйна.

„Основно бойни действия в момента се водят Донбас. Усилията и на руските бойни части, и на украинската отбрана са фокусирани в направлението за Северодонецк. Очевидно, че след това вниманието ще бъде насочено в посоката на Славянск и Краматорск. По този начин ще се отчете тактическия успех за руските бойни части. Забелязваме завръщане на част от украинците в частите на страната, които не са толкова засегнати от войната”, каза той.

Според него има основание да се притесняваме от развитие на конфликта извън територията на Украйна.

По думите му „нито политиците в Украйна, нито обществото са съгласни да отстъпят територия срещу мир”.

„И двете страни разчитат на резултатите от бойните действия. Всяка се стреми към известно военно преимущество, което да бъде използвано като актив при преговорите. Прогнозата е за продължителна позиционна война”, поясни Найденов.

Той направи коментар и относно съдбата на българските изтребители МиГ-29.

„Бяха очертани няколко опции. Първата – съдействие от страна на съюзни военновъздушни сили. Втората – да се намери вариант, по който да се ремонтират българските мигове в страни различни от Русия, Украйна и Беларус. Това е малко вероятно. Третата опция е закупуване на употребявани бойни самолети”, обясни бившият военен министър.

снимка Архив

Similar Posts