| | | | | |

Нов гаф на правителството: Кирил Петков и Надежда Йорданова със саботаж

Заради Кирил Петков и Надежда Йорданова остават без движение 750 дела, по които българската държава е страна
Премиер и министър саботират системата за сигурност на ЕС

Кабинетът „Петков“ сътвори нов гаф в борбата с корупцията. От три седмици България е без национален представител в Евроджъст (Eurojust) – агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие със седалище в Хага, Нидерландия. Европейската агенция функционира от 2002 г. и подпомага националните правоприлагащи органи в борбата с тежката организирана трансгранична престъпност.

Ролята на Евроджъст е изключително важна, защото агенцията координира разследванията срещу престъпни групи, функциониращи, както в повече от една от страните членки на ЕС, така също и в още над 50 юрисдикции по целия свят. В повечето случаи това са дела срещу мафиотски организации, извършващи финансови и данъчни престъпления, трафик на хора, наркотици и оръжия, измами. В седалището на организацията в Хага е локализиран представител на всяка от страните на ЕС, които в оперативен порядък разменят информация по дела, по които съответните разследващи органи работят в различните държави.

През годините, именно чрез Евроджъст са били решавани и много юридически казуси, които са изисквали спешни действия на националните органи. Сега всичко това е оставено без движение, като прякото отражение от това ще е невъзможността в бърз порядък да се решават искания като европейски заповеди за арест и разследвания, и други оперативни способи на взаимодействие.

Оказва се, че докато министър-председателят Кирил Петков непрестанно декларира как борбата на правителството с корупцията и престъпността е приоритет №1, властта съвсем умишлено е прекратила мандата на българския национален представител в Евроджъст. Става въпрос за прокурор Иванка Которова, която е един от най-уважаваните и познати български магистрати в европейските институции, ангажирани с противодействие на престъпността. Мандатът на Которова е изтекъл през месец февруари тази година.

Източник: Труд

Прокурор Иванка Которова

Тогава правителството го удължава с още три месеца – до 12 май. След това обаче от Министерство на правосъдието не постъпва ново предложение, Которова да остане в централата на Евроджъст. Неофициалният мотив на правосъдния министър Надежда Йорданова бил, че България нямала съществен брой дела. Твърдението на Йорданова е напълно невярно.

Оказва се, че страната ни е ангажирана пряко по над 750 дела на Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие, които в момента са оставени без движение, а в централата на организацията в Хага вече няма и български магистрат, който да следи за работата по тях. Реалната причина за саботажа от страната на правителството е повече от скандална. Премиерът Петков и министърката на правосъдието Йорданова не искали в Евроджъст да бъде магистрат, който е излъчен от главния прокурор Иван Гешев. Всъщност, Которова е определена за български представител в Хага от предшественика му Сотир Цацаров, а Гешев удължава мандата u. Така се оказва, че войната на правителството срещу прокуратурата вече има и своя международен отзвук. Ръководителят на Евроджъст Ладислав Хамран бил безкрайно разочарован от действията на българските власти и щял да отнесе въпроса до Европейската комисия.

Действията на Кирил Петков и Надежда Йорданова на практика саботират работата не толкова на българската прокуратура, колкото на цялостната система за сигурност на Европейския съюз. При това във време на военен конфликт на границите на общността и засилен миграционен натиск от Украйна към страните членки на Съюза. Дори българските оперативни служби признават, че сред милионите бежанци от Украйна, има много представители на украинската организирана престъпност, които са успели да напуснат страната. Прогнозите са, че в следващите месеци и години този износ на криминален контингент в страните от ЕС несъмнено ще доведе до усложнена криминогенна обстановка и до необходимостта от бързо и ефективно сътрудничество между правоприлагащите органи на отделните страни.

В конкретния случай с „изчегъртването“ на Иванка Которова, Кирил Петков се самоизобличава, че твърденията му, как ще търси българи по света, които да ангажира в борбата с корупцията, всъщност се оказват лъжа. Которова, която е прокурор във Върховната касационна прокуратура, е именно магистрат с множество международни контакти. Тя е магистрат от кариерата, който познава перфектно правните системи на държавите членки на ЕС. През 2003 г. е командирована в Нидерландия по разследването на показното убийство на българския престъпен бос Косьо Самоковеца в Амстердам. Вместо да ползват професионалната експертиза на уважавани юристи, настоящите управляващи напълно умишлено саботират работата на българската прокуратура, с ясната цел – да я изолират и да попречат на доброто u взаимодействие с европейските и други международни партньори.

На този фон, преди десетина дни, премиерът Кирил Петков подписа Меморандум за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие и борбата с корупцията с Базелския институт в Швейцария. Сумата, която българската държава ще плаща по Меморандума в продължение на поне една година, не бе оповестена. А преди дни от публикации в проправителствени медии се разбра, че Министерство на правосъдието е платило 10 000 евро на Венецианската комисия без ясни мотиви.

Ако това се потвърди, то това е повече от проблемно и би представлявало тежък конфликт на интереси. Това е така, защото именно Венецианската комисия дава становища по законопроектите на правосъдното министерство, свързани с политическа цел №1 на тази власт – ликвидиране на независимостта и овладяване на българската прокуратура.

Similar Posts