| | | |

Неприятна изненада: Депутатските заплати орязани с 2 до 3 хиляди

Огромно намаление на заплатите е изненадало депутатите, получили доходите си за месец април, съобщава „Марица“. Приблизително намаление е около 25 процента. Това прави от 2 до 3 хиляди лева на човек в зависимост от ранг и прослужено време. И доста повече, ако се включат и така наречените безотчетни.

Откъде идва шоковото намаление на заплатите, които за обикновения българин са супер високи и преди, и след орязването?

Депутатите получават три пъти средната заплата, но в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие. Тоест, за първото тримесечие на тази година са получили 3 пъти средната заплата за декември, 2021 година. В края на годината общественият сектор получава най-много пари заради раздаването на така наречените ДМС-ата покрай празниците или годишни бонуси.

За миналия декември средната заплата в обществения сектор е била 1872 лева. Това означава основна работна заплата за депутатите в размер на 5616 лева. Следват по 15 процента от въпросната сума за участие в комисия, а всички народни представители са членове на две. Което за първите три месеца е правило по още 1684 лева на калпак.

По 5 процента се полагат за участие във временна комисия, като се прилага само срокът на нейното действие. В този парламент е имало вече 2 закрити комисии, а към момента действат три временни с общо 36-ама депутати. Стартът им е по различно време.

Депутатите получават и по 1 процент допълнително за всяка година трудов стаж. Така народен представител, който например е работил в продължение на 20 години, е получавал допълнително 1123, 20 лева.

Това означава, че един обикновен депутат е заработвал по около 8400 лева.

Без да броим временните комисии и другите надбавки, а те не са малко. Ето ги:

Председателите на парламентарните групи в НС и председателите на парламентарните комисии получават надбавка върху основната депутатска заплата от 35 процента. От това се облажват 24 шефове на постоянни комисии и още седмина на парламентарните групи. Те прибират допълнително 1965,60 лева.

Седемте зам.-председатели на парламента получават бонус в размер на 45% от основната депутатска заплата (2527,20 лв.), а председателят на НС – 55% повече (3088,80 лева).

Всеки народен представител, който е защитил докторат, получава допълнителен бонус от 10 процента върху заплатата – 561,60 лева, гласи правилникът на Народното събрание. „Марица“ няма точна статистика на докторантите, но не са малко.

Тоест,

близо половината депутати взимат над въпросната сума от 8500 лева брутна заплата.

Какво се получава? По предварителни данни на НСИ средната брутна заплата за март в обществения сектор е 1618. Това прави с 254 лева по-малко от декемврийската прогнозите на държавния институт. Или намаление с близо 762 лева на основната заплата на депутатите. Оттам тя пада с над 200 лева от участие с парламентарни комисии. Всеки може да изчисли загубите от прослужено време или заемане на шефските места в парламента.

Пак според правилника за дейността на Народното събрание, парламентът поема допълнителни разходи на народните представители, организирани в парламентарни групи, и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група, в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители.

Това са т. нар. “безотчетни средства”, за които парламентарните групи определят начина на разпределението на средствата, отчитането и контрола. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони.

Тези средства се разпределят от парламентарната група и не са задължителна част от дохода на депутатите. Те се превеждат по банков път, а народният представител и групите трябва да обявят в интернет страниците си информация за разходването. С нарастването на депутатската заплата тези пари също се бяха увеличили до 3744 лева на месец.

Този факт не е да пренебрегване, тъй като депутатите не слагат парите в джоба, но вече са назначили сътрудници.

Така според приблизителни изчисления депутатите ще загубят около 25 процента от полагащото им се досега.

Това прави средно от 2 до 3 хиляди лева на калпак.

„Толкова, намалението е около 25 процента“ пресметна пред „Марица“ депутат от управляващите.

Народните избраници имат и друг заложен в правилника бонус. Те могат да получават “допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение”, пише текста на чл.7 ал.2. Това са още 1404 лева. Миналата година депутати коментираха, че такива бонуси никога не са изплащани. Твърдение, което по наша проверка отговаря на истината.

снимка Архив

Similar Posts