| | | |

Асен Василев сътвори жесток скандал в НС! Чуха се люти закани

Вълнението и споровете от пленарна зала се прехвърлиха и по време на изслушването на Асен Василев на бюджетна комисия в Народното събрание (НС).

„Г-жо Петкова, за разлика от вас, не съм ходил със самолет в Русия да си празнувам рождения ден“, обърна се той към бившия енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова, която прекъсваше изказването му, в което Василев обясняваше, че не България е избрала да спре да купува газ от „Газпром“, а те са преценили да не ни го продават повече.

Депутатите реагираха с: „А, така!“.

Петкова очевидно се обиди и скочи на Василев, като го обвини в поредна лъжа на политик от „Продължаваме промяната“.

„Добре“, отвърна й Василев.

Теменужка Петкова заплаши вицепремиера, че ще го съди.

„Освен да лъжете, друго не знаете. Как може да говорите такива неща“, възмути се тя.

От своя страна Кирил Ананиев обвини Василев, че поведението му не е джентълменско.

„Никога правителството няма да преговаря с „Газпром“, продължи Василев.

По думите му, когато „Газпром“ реши да изпълнява договора си с нашата страна, тогава ще има газ от Русия за страната ни.

Финансовият министър обясни, че „Газпром спрял газа на малки държави с малки обеми, чиито договори изтичали сравнително скоро.

Той обясни отново, че едностранно руската страна е спряла доставките на газ за България. Ако преговаряме с Газпром, по думите му, ще останем без газ и парно.

„Имаме доказано ненадежден партньор“, отсече Асен Василев и поясни, че нямало как да разчитаме на такъв партньор.

„Газпром“ спря доставките на газ за България в края на април, след отказа на страната ни да плаща за доставките в рубли.

България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Хърватия изкуствено занижи дефицита си, което е известно и на Европейската централна банка, заяви още Асен Василев в коментар на намерението на Хърватия да въведе еврото година преди България.

Ето как Василев коментира оценките на Брюксел за готовността на България:

„1-ви януари 2024-та Комисията потвърждава, че е срок, който ние можем да постигнем. Основният въпрос е да си променим законодателството, така, че да отговаряме институционално, което е изцяло в наши ръце. Вторият въпрос е свързан с инфлацията и дали ще изпълним инфлационните критерии”.

България изпълнява три от 4-те критерия за приемане на еврото

„При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави. При тези стоки имаше сериозно поскъпване”, посочи Василев и добави:

„Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база”, посочи финансовият министър.

Според него държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата. „Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск”, подчерта министърът.

Относно цената на електроенергията, той отбеляза, че се прилага компенсационна схема.

„Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са с повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск”, каза още Василев по повод борбата с инфлацията и за подкрепата за хората и за бизнеса.

снимка Архив

Similar Posts