| | | |

ГЕРБ са им виновни, че са некадърни: Изкупуването на зърно от държавата е пред провал

Дългоочакваното изкупуване на зърно от държавата за 1.1 млрд. лв., което буксува вече 3 месеца, е под въпрос и има реален риск да не се реализира. Причината е, че Агенцията по вписванията отказва да увеличи капитала на фирмата “Врана” ЕАД, която трябва да прави сделките от името на държавата, а агроведомството вече обжалва този отказ пред съда.

Това стана ясно привечер в сряда от изказване на аграрния министър Иван Иванов пред парламентарната комисия по земеделие.

Агенцията по вписванията дава отказ за увеличение на капитала на “Врана” ЕАД и пита защо сумата от 1.1 мрлд. лв. не е по сметка на споменатата фирма-купувач, която ще прави сделките от името на държавата, а е в сметка на Министерство на земеделието. От ведомството контрират, че фирмата е 100% собственост на министерството, припомня Медиапул.

„Ние имаме отказ от Агенцията по вписването за увеличаване на капитала на “Врана” ЕАД. В момента обжалваме този отказ и ако той бъде потвърден от съда, вероятността, че предвижданията за отпадане не необходимостта от сделката, може да се случат, но да изчакаме съдебното решение”, каза министър Иванов пред депутатите в сряда.

Той добави, че, ако се окаже след съдебното решение, че няма възможност да се изпълни сделката по изкупуването на зърното ще докладва на министър-председателя Кирил Петков и на МС и те ще преценят „как да се процедира оттук нататък„.

В жалбата, подадена от “Врана ЕАД”, с която се атакува решението на Търговския регистър пред съда, се казва, че в законоустановения срок дружеството вече е дало обяснения пред Агенцията по вписванията. Приложено е постановление от 18 март на кабинета “Петков”, с което са одобрени промени в бюджета на Министерство на земеделието, които позволяват увеличаване на капитала на дружеството с 1.1 млрд. лв.

Към края на март стана ясно, че министерството на земеделието е избрало държавната фирма „Врана“ ЕАД да изкупи зърното от името на държавата. До избора на тази фирма се стигна след фалстарт, като първо за извършването на тази операция бе избрана държавната фирма „Сортови семена-Елит“. Това не се случи, защото ръководството на последната фирмата отказа да извърши сделките с мотив че няма технически и логистичен потенциал, не може да поеме отговорност за разходването на такава огромна сума и дружно подаде едномесечни предизвестия за напускане.

Земеделският министър Иван Иванов посочи, че това е саботаж, защото ръководството на дружеството било близко до ГЕРБ.

снимка Архив

Similar Posts