| | | |

Нова прокоба от Асен Василев, вещае непоносима беда за българите от есента

Задава се ново поскъпване на цените на храните през есента и зимата.

Това прогнозира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. По думите му, единственото решение да бъде предотвратена подобна криза е да бъдат взети мерки на общоевропейско ниво, пише Труд

Докато през лятото Европа може да произведе достатъчно храни и няма да има проблем, не такава ще бъде ситуацията през есента, коментира вицепремиерът, който призова да бъдат търсени общоевропейски решения, за да се облекчи вносът.

Основният риск от допълнителна инфлация не идва по линия на енергоизточниците, идва по линия на храните.

Министърът обясни, че според него има зависимост и при спирането на природния газ от Русия – Газпром прекратявал доставките на страните, които купуват сравнително малки количества и чийто договори изтича скоро, както е при България.

Към момента това правителство кога ще преговоря с Газпром за нови количества газ – имайки предвид държанието на Газпром и отказа да изпълняват подписан договор, по който ние сме абсолютно изрядни – единственият отговор, който мога да ви дам е – никога.

Не може, когато някой ти спре газа, въпреки че си плащаш и си изпълняваш договора, ти да разчиташ че същият този човек няма да ти спре газа, когато си в трудна ситуация.

Вицепремиерът коментира и доклада на Европейската комисия, според който не сме готови за влизане в еврозоната.

Към фискалната политика няма забележки, само към инфлацията и към готовността институционално. Както споменах няма как да се въведе еврото без парламент, а ние имаме да променим над 100 закона.

Той обясни, че страната е способна да влезе в еврозоната до 1 януари 2024 г. По думите му, все повече в Европа се говори и за нови критерии за влизане, които да отговарят на настоящата реалност.

снимка Архив

Similar Posts