| | | | |

Турска компания с голям и скъп подарък за Литва и Украйна

Турската страна е обявила, че ще дари бойния дрон “Байрактар”, за който литовците събраха пари чрез дарителска кампания. Това съобщи министърът на отбраната на Литва Арвидас Анушаускас. По думите му събраната сума в размер на около 5 милиона евро, ще отиде в подкрепа на Украйна.

“Невероятно е, но Турция току-що се съгласи да даде “Байрактар”-ът, за който Литва събра пари, безплатно. Това е удивително! Със събраните средства ще закупим нужните амуниции за дрона, а останалите ще отидат също в подкрепа на Украйна. Благодаря ти Турция!”, написа Анушаускас в туитър.

За решението потвърдиха от турска отбранителна компания (Baykar) “Байкар”, която е производител на дроновете Bayraktar TB2, които придобиха популярност по време на първата фаза на войната в Украйна.

“Народът на Литва достойно събра средства за закупуване на Bayraktar TB2 за Украйна. След като научи това, Baykar ще подари безплатно дрона на Литва и моли тези средства да отидат за хуманитарна помощ в Украйна”, се казва в изявление на компанията.

Главен технически директор на Baykar и конструктор на безпилотния летателен апарат е Селчук Байрактар, който е съпруг на малката дъщеря на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Similar Posts