| | | |

Асен Василев проговори ще има ли актуализация на минималната работна заплата до края на годината

В рамките на тази година не се предвижда да се пипат нито максималният осигурителен доход, нито минималната работна заплата. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, предаде Новини.бг.

„Предвиждаме бюджетното салдо да не се променя. Тоест, дефицитът да си остане както е приет – 4,1%“, допълни още той.

Вицепремиерът изрази силна надежда актуализацията на бюджета да бъде приета от парламента до края на месеца. „Миналата година при доста по-разнороден парламент актуализацията мина за две седмици и половина. Би следвало да има достатъчно време“, посочи той.

Василев уточни и как ще работи механизмът за отстъпа на горивата. „НАП, плюс Дирекция „Данъчна политика“ при нас работят с Асоциацията на бензиностанциите. Предвижда се доста облекчена схема. Да се подава справка, а самата компенсация да става при издаването на касовия бон“, обясни министърът.

Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение на заплатите с до 20 процента за сектор “Отбрана”, МВР и Министерския съвет, обяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на финансите, съобщи БНР.

В бюджета има малко под 300 милиона лева, които могат да се ползват за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят оптимизации.

По думите му след нова година трябва да се направи промяна в заплащането на осигуровките на държавните служители, като те да са като на работещите в частния сектор.

“В бюджета за догодина, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи. Т.е. промяната да бъде направена по такъв начин, че да се запазят доходите на тези служители, нетно това, което получават”, каза вицепремиерът.

“Но най-накрая държавните служители и служителите в компаниите да бъдат равнопоставени при тяхното осигуряване и при осигуровките и данъците, които те плащат, което смятам, че би било абсолютно честно, но изисква по-дълъг период от време за подготовка, преизчисление.

Един такъв модел, разбира се, трябва да бъде гласуван и от Народното събрание, няма как да бъде наложен от правителството”, каза още Асен Василев.

По повод заявката на Христо Мутафчиев артистите да протестират за по-високи заплати, Василев коментира: „Всеки театър сам си определя заплатите. Това, което държавата дава, е субсидия. Тя се дава на база продадени билети. Няма коронавирус, театрите могат да работят нормално“.

снимка Архив

Similar Posts