| | | |

Майтап: Е-направленията пратиха всички пациенти на гинеколог, включително и мъжете

Фалстарт на новата система за електронни направления. Лекари споделят, че вместо да ги улесни, тя ги бави. А грешка в една от програмите, препращала всички пациенти на гинеколог, независимо какво ги боли.

Николай Христов е общопрактикуващ лекар с над 20 години стаж. Споделя, че електронната система не е оправдала очакванията му.

„Според мен и според по-голямата част от колегите това е нещо, което трябва да ни улесни, нещо, което трябва да намали бюрокрацията, писането, печатането и да ни даде повече време за работа с пациенти. Нищо подобно не се случи вчера – бюрокрацията си е точно същата. Ние работим на компютъра по същия начин”, обясни той пред Нова тв.

„Проблемът е в обмена на информация между Здравната каса, “Информационно обслужване” и доставчиците на софтуер. От вчера работим по-спокойно. Системата винаги е била неподготвена“, каза пред БНТ общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов.

„Големият софтуерен проблем е в лаборатории, поликлиники и медицински центрове. Коренът на проблема е по оста Здравна каса – “Информационно обслужване”, обясни той.

Той е категоричен, че няма как да се издаде временно хартиено направление.

“Този вариант на електронизация не е това, което общопрактикуващите лекари предлагахме и настоявахме, това е пародия на електронно здравеопазване, с нищо ние като лекари не сме облекчени от бюрократична гледна точка, нито пациентите”, допълни д-р Николай Христов.

По думите му се губи допълнително време да се качва цялата информация в здравноинформационната система на Здравната каса.

„Почти 20% от работното време ми отива в това да кача информацията в интернет. Все още нямаме достъп до пациентското досие. Ние в момента сме просто едни статистици, които правим база данни. Колегите споделят, че им е писнало. Дори нашето търпение има някакви граници. Не можем да бъдем товарени с техническа работа”, коментира лекарят.

“Това намалява времето с пациентите, което води до по-малко реализирани прегледи и по-малко здравна грижа за пациентите, както и до директни икономии за Здравната каса”, заяви д-р Христов

снимка Архив

Similar Posts