| | | |

ВМРО надушват избори и излязоха с меморандум, писан все едно от “Атака” и “Възраждане”

Цялата концепция за конституционни промяна на системата е събрана в меморандум, който съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди представиха пред медиите на съвместна пресконференция днес в гр. Русе, съобщават от партията.

А в политически план ВМРО ще започне разговори за обединение усилията на всички политически и неправителствени организации, които изповядват нуждата от истински рестарт на българската държавност на база патриотично-консервативни ценности, лична отговорност за всеки овластен и система от институции, които не воюват, а ефективно работят в името на българския народ.

Представяме пълния текст на Меморандума:

ВМРО – Българско национално движение счита, че вече две години България е в перманентна криза. Криза, започнала като здравна, но бързо обхванала всички сектори на обществения живот – политика, икономика, обществени отношения.

1.Кризата бе използвана геополитически – не бе позволено на „малка“ България да води независима външна политика, да построи АЕЦ Белене и газопроводите за Централна Европа. Руската агресия срещу Украйна бе претекст да се поиска и трайно присъствие на чужди военни сили на българска територия. Под атака отвън е трудно постигнатият национален консенсус за позицията на България по отношение присъединяването на РСМ към ЕС;

2.Кризата бе използвана идеологически. Тя вкара в парламента поддръжниците на Истанбулската конвенция, Глобалния пакт за миграция, правата на ЛГБТИ и малцинствата за сметка на национално-патриотичните формации. Върна и БСП във властта. Направен бе опит и за връщане на ДПС във властта, след като бе позволено безконтролно и неограничено гласуване в Турция, но сблъсъкът на олигархични интереси осуети това.

3.Кризата бе използвана като инструмент във войната между олигарси и за преразпределение на обществен ресурс.

След три последователни парламентарни вота имаме правителство от идейно антагонистични формации, което затвърждава усещането за външна зависимост наред с очевидната некомпетентност и липсата на дългосрочна визия за справяне със системата от кризи.

Заявената от българския народ воля за промяна и скъсване с негативните управленски практики на ПП ГЕРБ се трансформира в разочарование, а обществената енергия се разпилява. Отчаянието и отвращението от политиката и политиците връща стотици хиляди българи в редиците на негласуващите.

Впрочем това не е ново явление – през последните две десетилетия българите три пъти вече искаха радикална политическа промяна, залагайки на нови лица. И трите пъти „героите-спасители“ се превръщаха в антигерои, а борците срещу корупцията – в символи на корупция. За нас ясна е и причината за тази зловеща трансформация – естеството на правилата, регламентирани в Конституцията, свеждащи политическия процес до пазарлък и тежки компромиси от една страна и пълна липса на лична отговорност за избраните в различните институции.

ВМРО счита, че на България действително е нужна промяна, но промяна дълбока и всеобхватна, промяна на правилата, а не на актьорите в политическия театър.

Днес, когато колебливо се повдига въпросът за изменение на Конституцията, но само в една нейна част – за съдебната власт и в частност за прокуратурата, ние считаме за свой дълг да повдигнем всички жизнено важни въпроси, които стоят пред българската нация и да потърсим гаранции за тяхното решаване в бъдеща нова Конституция:

1.Корупцията е считана от обществото ни за основен проблем пред развитието и просперитета на българската икономика и инициативата на гражданите. ВМРО настоява за истински мерки срещу това явление и е против поредната недоносена съдебна реформа от същите хора, които са правили и предишните. Считаме, че всички изборни органи следва да могат да бъдат отзовавани от избирателите им по реда, по който са избрани. Всички длъжностни лица, включително съдиите и прокурорите, да носят лична отговорност за актовете, които постановяват. Да се предвиди конфискация на имуществото и заличаване на осигурителния стаж за корупция на длъжностно лице.

Купуването на гласове, като едно от най-гнусните лица на политическата корупция, може да бъде преодоляно само със задължително гласуване и въвеждане на образователен ценз.

2.Отново като антикорупционна мярка считаме за нужно премахването на професията депутат – НС да се събира на сесии два или три пъти годишно, а броят народни представители да бъде намален пропорционално на намалялото ни население след 1990 г.

3.Въвеждане на ограничен брой мандати (най-много три последователни) за всички изборни органи – министри, кметове, народни представители и т.н.

4.Увеличаване на президентските правомощия с правото да иска чрез референдум прекратяване на пълномощията на правителството и НС – ще ни избави от дългата агония на междуинституционално противопоставяне, което наблюдавахме години наред между президент и премиер. Ако референдумът е успешен – ще си тръгне правителството, ако не – президентът, и ще се даде шанс за единодействие.

Президентът следва да има право да предлага на НС състав на Министерски съвет, ако партийната въртележка не излъчи такъв. Ако това беше възможно, през 2021 г. щяхме да си спестим едно, а може би две ходения до урните, а посочените от президента министри с помощта на действащ парламент щяха да могат много по-адекватно да противодействат на здравната и икономическа криза.

5.Прокуратурата трябва да бъде изведена от състава на съдебната власт. Никакви мимикрии чрез отделни колегии не могат да направят работеща и имунизирана от корупция съдебната власт. Разбира се, прокуратурата трябва да остане независима политически, автономна, равно отдалечена от съдебната и изпълнителната власт, с отделна структура, със свой Висш съвет на прокурорите, който да избира главен прокурор – администратор, а не началник на всички прокурори под него.

Следствието трябва да се слее с прокуратурата.

6.Трябва да се разшири възможността за референдуми по външнополитическия курс на страната като гаранция за отстояване на националния интерес и провеждането на независима политика, включително по теми като допускането на РСМ в ЕС, ако не се преодолее езика на омразата към България.

7.Считаме, че в Конституцията ясно трябва да се запише еднонационалния характер на държавата, а на институциите да се вмени задължението да утвърждават националните ценности, традиции и вяра.

8.Демографската катастрофа с нейните многобройни измерения е най-голямото предизвикателство за съществуването на нацията ни: необходимо е да се гарантира подкрепата за българското семейство и то да се защити от идеологизираните атаки на джендър-активизма. Да се подкрепя само раждаемост, която е в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация. Да се облекчи завръщането на хора с български произход и заселването им в страната. Да се поддържа самосъзнанието на общностите ни зад граница. Да се осигури равномерно развитие на регионите и възможност те да се самоуправляват.

9.Трябва да се въведе правото на индивидуална конституционна жалба.

10.Не на последно място, при една конституционна промяна трябва да се премахне ВНС и новата конституция или важни нейни изменения да се утвърждават с референдум.

Считаме, че смяната на системата, за която копнеят мнозинството българи може да се случи само през нова Конституция и свикване на ВНС и това ще бъде основна политическа цел на ВМРО – Българско национално движение – партията носител на просветения български патриотизъм.

За изпълнение на тази цел ВМРО ще предостави проекта си за изменение на Конституцията на лицата, оправомощени да ги внесат в Народното събрание. А в политически план ще започне разговори за обединение на усилията на всички политически и неправителствени организации, които изповядват нуждата от истински рестарт на българската държавност на база патриотично-консервативни ценности, лична отговорност за всеки овластен и система от институции, които не воюват, а ефективно работят в името на българския народ.

Само така може да бъде създадена истинска алтернатива за България, която трайно да промени статуквото.

Similar Posts